България трябва да ограничи доставките на руско военно оборудване за

...
България трябва да ограничи доставките на руско военно оборудване за
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Балканите са застрашени от руското оръжие в Сърбия


България би трябвало да ограничи доставките на съветско военно съоръжение за Сърбия през нашето въздушно пространство, тъй като по този начин ще се подсигурява сигурността на Балканите. Това съобщи ръководителят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов, написа БГНЕС.

Цветанов разяснява информацията в медиите, че българското въздушно пространство се употребява от Русия за доставка на бойни хеликоптери Ми-35 за Белград, а също по този начин за превозване на най-съвременните зенитно-ракетни системи С-400, които в края на октомври участваха в взаимни сръбско-руски бойни учения.

„ Трябва да имаме ясна позиция… Ние би трябвало да ограничаваме сходен метод, който има съветската страна, и да подсигуряваме сигурността на нашия район. С сходни учения, с сходна техника, която минава през територията на България, постоянно се основават предпоставки за евентуално втълпяване от съветска страна, че те са господстващата страна, която може да прави каквото пожелае на Балканите “, акцентира Цветанов.

Той прикани за по-активна роля на България и нейното държавно управление в Черноморския район.

„ С анексирането на Крим, със силата и преобладаващата роля на съветските военни на територията на Черноморския район, се лимитира всякаква опция за районно партньорство и начинания на всички държави-членки. Точно за това НАТО, България и всички страни от района би трябвало да бъдем доста единни, координирани, с цел да можем да имаме възпиращата роля за тази настъпателност на съветската страна “, съобщи Цветанов.

Той означи, че Военноморският координационен център, който се планува да бъде основан във Варна, ще има основна роля.„ Посещението на българския министър председател Бойко Борисов и диалозите му с президента Доналд Тръмп във Вашингтон, както и стратегическата рамка, ще ни дадат доста повече сигурност, доста повече опция ние да бъдем част от оперативната съгласуемост на държавите-членки на НАТО “, сподели ръководителят на Евро-атлантическия център за сигурност.

„ С Координационния център във Варна ще можем да заемем мястото, което ни се поставя като геостратегическо разположение в района, тъй като към сегашния миг България малко отсъстваше от тази роля. Това беше конфискувано от Румъния “, акцентира Цветанов.

„ Смятам, че с модернизацията на българската войска ставаме оперативно съвместими с армията на НАТО. Със закупуването на Ф-16 Блок 70 получаваме опцията да бъдем част от европейското семейство на Ф-16. Знаем, че нашите съседи в района – Турция, Румъния и Гърция – са с сходно съоръжение “, сподели той.

Цветанов акцентира и смисъла на диверсификацията в региона на енергетиката. Според него тя е единственото противопоставяния на увеличаващото се съветско въздействие.

„ Турски поток “ е извънредно обезпокоителен, тъй като – минавайки през територията на България, – „ Газпром “, респективно Русия, доста усилва своето въздействие. Истинската, действителна диверсификация минава през интерконекторната връзка с Гърция, с благоприятни условия за тези платформи за полутечен газ, за които стана дума и при визитата на премиера в Съединени американски щати, с цел да можем да дадем действителната диверсификация. Така ще получим опцията за доставката на газ от доста източници, които ще го оферират на конкурентна цена. Това ще ни разреши да намерим най-хубавото за българската стопанска система, консуматори, и несъмнено – за нашите сътрудници в Европа “, счита Цветанов. 
Още от България:  Даниела Дариткова: В бюджета на НЗОК има 400 млн. лева повече03/12/2019  Разкриха скица за източване на Национален осигурителен институт в Пловдив03/12/2019  Депутатите одобриха бюджета на НЗОК за 2020 г.03/12/2019
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР