България трябва да даде военна помощ на Украйна. Не бива

...
България трябва да даде военна помощ на Украйна. Не бива
Коментари Харесай

Поптодорова: Посланици постоянно ме питат дали ще оцелее правителството

" България би трябвало да даде военна помощ на Украйна. Не бива да има боязън, уплах, тъй като е срамно ". Това съобщи за " Денят онлайн " дипломатът и някогашен дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова.

По думите ѝ за пръв път думата, която дефинира сигурността в Европа не е британска, а е немска - zeitenwende - катурване. " Шолц произнесе декларация още на 24 февруари - при експлоадиране на войната. Имаме тотално ясна законова основа да окажем такава помощ на Украйна. Да купиш машини без да имаш подготвеност да провеждаш бойни дейности е неуместно. Затова считам, че беше неблагоразумен опитът да се придобият машини с по-малка успеваемост на бойни дейности ", акцентира Поптодорова.
Според нея належащо е решението за изтребителите F-16, само че закъсняло. " Може да бъде разсрочено заплащане, само че не можем да взимаме цената, извадена от това, което получаваме за нея. Има разбиране " цена-ефективност ", а слушаме единствено за цена. Непременно нашата войска би трябвало да се тренира да прави бойни дейности, освен да охранява ", счита тя. И прикани решението да не бъде взимане въз основата на моментното оцеляване на политически партии.

" Водят се доверителни договаряния. Важно е да има дългогодишен експертен диалог сред говорещите си на един език. Посланици непрекъснато ме питат дали ще оцелее държавното управление. Никой не желае неустойчивост в България. Не бива да има подозрения в перспективността на НАТО ", уточни Поптодорова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР