България трябва да бъде не само наш съветник, но и

...
България трябва да бъде не само наш съветник, но и
Коментари Харесай

Проф. Владо Бучковски: Македония няма по-голям съюзник от България

България би трябвало да бъде освен наш консултант, само че и сътрудник по пътя на Македония за участие в Европейския съюз. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. Владо Бучковски, някогашен министър-председател на Македония /2004-2006 г./

„ Когато стартират договарянията за присъединение за Европейски Съюз, а аз съм оптимист, че ние ще получим заслужена покана за това през юни 2019 година, ние не би трябвало да вършим опити. Трябва да потърсим поддръжка от българските специалисти, които са взели участие в договарянията с Европейски Съюз и те да бъдат освен наши съветници, само че и сътрудници в тези договаряния “, безапелационен е Бучковски.

Според него е изцяло разумно България да помогне, „ тъй като ние сме доста близки и се разбираме “.

„ Убеден съм, че ще настъпи време, когато и в Македония, и в България ще бъде ясно, че пътят на Македония към Европейски Съюз ще върви ръка за ръка с България “, акцентира той.

Срамно е да няма автомагистрала и жп линия

Най-големият проблем в двустранните връзки, който би трябвало да бъде решен допустимо най-бързо, е неналичието на съвременни пътища и съгласуваност сред нашите страни.

„ Срамно е от Скопие до София да пътувам над 3 часа и половина. 200 км разделят основния град на Македония от основния град на България. Срамно е да няма път и дистанцията да се взима за час и половина. Това основава съществени проблеми и казусът е от македонска страна. Не мога да не приказвам за това намерено, тъй като тук в България се усещам като в своя втори дом “, съобщи някогашният македонски министър председател.

„ Има доста неща, които след независимостта си Македония наследи от Югославия и те към момента са спънки в развиването на същинския съюз сред България и Македония. Смятам, че не можем да имаме по-голям съдружник от България “, съобщи Бучковски.

Борисов и Заев да насърчат свързаността сред хората и бизнеса

„ Радвам се, че министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев построяват взаимно доверие. Когато политиците имат доверие между тях, тогава доста по-лесно могат да се договорят какво да създадат за елементарните жители “, счита Бучковски.

Той приветства работата на взаимната комисия от специалисти и историци, които разискват общото предишното и поддръжката, която й оказват двамата министър председатели. „ Не имам вяра, че Борисов и Заев ще се месят в тази работа. Убеден съм, че взаимната комисия, формирана от специалисти от двете страни, също ще има триумф “, съобщи Бучковски.

Според него главната задача на двамата министър председатели е да улеснят реализацията на взаимните транспортни планове, тъй като инфраструктурата е пагубна. „ Стокообменът, макар че доста набъбна след подписването на Договора за добросъседство и другарство, не е задоволителен. Нека да отидем дружно в най-големите супермаркети в Скопие и ще намерите единствено един или нито един български артикул, рафтовете им са отрупани с гръцки и турски артикули “, сподели Бучковски.

Той счита, че стокообменът има капацитет да се усили два и даже три пъти, в сравнение с е през днешния ден. Желанието за понижаване на митата и унищожаване на митниците е един от въпросите, които би трябвало да бъде приветстван, добави Бучковски. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР