България тръгва на роуд шоу по света за привличане на

...
България тръгва на роуд шоу по света за привличане на
Коментари Харесай

На лов за световен производител на автомобили в България

България потегля на роуд шоу по света за привличане на огромен непознат вложител за произвеждане на коли у нас. Новината заяви предходният президент Росен Плевнелиев по време на конференция на " Аутомотив клъстер България " в четвъртък, на която беше регистрирано развиването на сектора и нововъведенията в него на българска територия. Плевнелиев е член на Управителния съвет на клъстера и един от моторите за развиването на сектора.

Една от най-бързо разрастващите се промишлености регистрира над 140 компании на българския пазар за произвеждане на части и съставни елементи за автомобилния отрасъл отмерено публикувани из страната. Заетите в бранша са над 40 000, а продажбите са за над 3.5 милиарда евро за 2017 година, което е над 4 на 100 от брутния вътрешен артикул на страната. Данните бяха показани от арх. Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на " Аутомотив клъстер България ".

Казано на малко за последното десетилетие делът на автомобилния бранш в брутната добавена стойност е повишен повече от четири пъти, означи икономическият министър Емил Караниколов. За интервала 2005 - януари 2018 година по Закона за поощряване на вложенията са издадени 20 документа в автомобилната индустрия. Общият размер на вложенията по плановете е близо 800 млн. лева и нови над 12 600 работни места.

Именно работната ръка и промяната в правосъдната система са главните провокации пред автомобилната промишленост у нас. Това демонстрира изследване, направено измежду сектора от консултантските компании " Колиърс " и " ПрайсУотърхаусКупър " (PwC).

Много оптимизъм, предпочитание за напредък, нови местоположения за заводи и фабрики и разширение на активността сочи допитването, разяснява Иглика Йорданова, изпълнителен шеф на българския офис на " Колиърс ".

Намирането на висококвалифицирани фрагменти и връщането им назад в България е най-голямото предизвикателство, пред което е изправен бизнесът, сподели Юлиян Михов, шеф " Бизнес развиване " за Югоизточна Европа " на PwC.

Освен фрагментите има дефицит и на научно-развойните центрове (R&D) и това е нишата, в която ще влага секторът през идващите години, сподели арх. Станиславов. По думите му за това е потребност поддръжка и от страна на страната.

Електромобили, водородни мотори, дронове и космос стават целите браншове за финансиране по оперативна стратегия " Конкурентоспособност ", даде обещание Караниколов.

Световно роуд шоу

Това, което към момента липсва на българския пазар е производството на цялостен автомобил от международна марка. За това по самодейност на " Аутомотив клъстер България " в края на февруари ще бъде направено " нещо което не е правено в никакъв случай до момента ", сподели Росен Плевнелиев.

" Натрупвайки самочувствие и опит, България за първи път ще излезе на международните пазари, ще посети доста от огромните автомобилни производители и ще съобщи ясно своята упоритост - да притеглим в страната огромна фабрика на авто производител ", сподели предходният президент.

Българската делегация ще бъде водена от премиера Бойко Борисов. Заедно с него ще бъдат Плевнелиев и министърът на стопанската система Емил Караниколов, а първата спирка е сърцето на автомобилната промишленост в Европа – Германия.

Плевнелиев подсети, че фабрики за произвеждане на коли към този момент бяха издигнати в района – в Румъния, Сърбия, Словакия, Унгария, Полша.

" В България това не се случи, тъй като страната нямаше самодейна политика да отиде в Южна Корея, в Германия, в Англия, в Индия и да съобщи ясно своята упоритост. Все чакахме някой да пристигна тук и да му предложим нещо. Защо в този момент е друго? Защото отиваме с явен проект за деяние. Време ни е, имаме упоритостта и желанието. Ще почукаме на вратите на всички огромни автомобилни производители, ще преговаряме, ще се борим по този начин, както другите го направиха ", разкри проекта за деяние Плевнелиев.

Последният опит за произвеждане на коли у нас беше на предприемача Гриша Ганчев край Ловеч, който завърши безславно при започване на предходната година. Преди него първо " Рено " се опита да създава коли у нас още по времето на социализма през 1970-те години, а през 1990-те английската " Роувър " опитва във Варна дружно с " Дару кар ".

Заявка от страната за поддръжка на начинанието

Този път обаче ще е по-различно, тъй като има поръчка от страната за поддръжка, стана ясно от думите на Плевнелиев.

Националната компания " Индустриални зони " ще тегли заем от 120 млн. лева от Българската банка за развиване с цел да построява нови индустриални зони в страната. Вие сте поканени да кажете къде желаете да бъдат те, обърна се Плевнелиев към автомобилния бизнес. По думите на Караниколов деклариран интерес има към Видин, Плевен, Русе и Пловдив.

Над три четвърти от фирмите в сектора имат проекти за разширение на бизнеса си у нас, като всяка трета от тях счита да направи това на ново място, демонстрира изследването на " Колиърс ".

В идващите дни в Народното събрание ще бъде импортиран законопроектът за така наречен " синя карта ", който ще дава бърз и на ниска цена достъп до работна ръка от страни отвън Европейски Съюз, уточни Плевнелиев. Той прикани бизнеса да се запознае с него и в случай че има оферти да ги направи. Засега българските работодатели могат да разчитат на служащи от Молдова, Украйна, Армения и Босна и Херцеговина, сподели Плевнелиев.

Караниколов уточни, че интензивно се работи с университетите и професионални гимназии за обезпечаване на нужните фрагменти на бизнеса. Според изследването на " Колиърс " близо две трети от компаниите в автомобилния бранш разчитат на фрагментите от висшите учебни заведения, а една пета на тези от дуалното образование. Само 2 на 100 от фирмите възнамеряват да привлекат фрагменти от страни отвън Европейски Съюз, а 4 на 100 от европейски страни. За да подобрят уменията на личния състав си 70 на 100 влагат във вътрешно фирмени образования.

В поддръжка на научно-развойната активност Министерството на стопанската система поема ангажимент да финансира остарели разработки на Българска академия на науките и Техническия университет за водородни мотори, сподели Плевнелиев.

Той мечтае до края на годината да бъде съединен първообраз на супер новаторски автомобил от елементи създадени в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР