България Това е схемата за ТЕЛК измамите Лекари, замесени в

...
България Това е схемата за ТЕЛК измамите Лекари, замесени в
Коментари Харесай

Това е схемата за ТЕЛК измамите

България Това е схемата за ТЕЛК измамите Лекари, забъркани в схемата също по този начин изписват медикаменти, да вземем за пример против гърчове и припадъци, на напълно здрави хора  Николай Киров 20 май 2019, 13:12
азследване на NOVA разкри по какъв начин работят схемите за покупки на ТЕЛК решения.

За задачата се минава през няколко стадия.

Етап 1 - Посредник – урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. В този случай - кака Величка от Хасково.

Етап 2 - Първоначални етапни епикризи с подправени диагнози, щемпел и автограф на лекари от кръга на медиатора. В случая – неврологът от Пловдив, Д-р Иванчев и експертът по уши, нос, гърло от Хасково, Д-р Ченголов.

Етап 3 - Направление за още проучвания от персонален доктор влизащ в кръга на медиатора – в този случай Д-р Нина Манафъкова.

Етап 4 – Организирано от медиатора приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите – в тази ситуация – при експерта по УНГ Д-р Латев.

Етап 5 - Подаване на събраните медицински документи за ТЕЛК –комисия.

Етап 6- Посредникът среща авансово здравия пациент с хора от ТЕЛК комисията, с цел да знаят кой е.

И по този начин се стига до стадий 7 - явяване пред ТЕЛК – комисията и издаване на решение за % на неработоспособност.

Някои от забърканите в схемата лекари отричаха до последно контактите си с кака Величка, само че не знаеха по какъв начин да оправдаят епикризите, издадени в неявяване на пациента.

Лекари, забъркани в схемата също по този начин изписват медикаменти, да вземем за пример против гърчове и припадъци, на напълно здрави хора.

Фалшивите диагнози и изписвания на медикаменти са забележимите знаци за порока в ТЕЛК системата у нас, твърди юрист Георги Коев – който в това време е и освидетелстван с ТЕЛК-решение.

По думите му незаконното държание на лекари от самите комисии, определящи процентите неработоспособност, оставя минимум следи по веригата.

„ Каквито и документи да поискате от един незаконно надъхан човек, той ще се достави против пари с тях, ще ги показа на комисията и тя няма да може да ревизира дали са действителни или не. Те не носят отговорност за тези документи, тъй като не са ги съставили те. тъй като правят една бумащина. Истинските инвалиди и хората с трайна загуба на продуктивност, са и с трайната загуба да обслужват себе си и да вървят на стотиците опашки и гишета да се доставят с нужните документи. Това нямаше да бъде допустимо да се случва по този начин в случай че ги преглеждаха в един обединен орган. Те са едни счетоводители на документи, те не правят експертно оценъчна активност на здарвословното положение на лицето, на което се отпуска помощ”, счита юрист Георги Коев.

Формалната чиновническа функционалност на ТЕЛК-комисиите е измежду аргументите, както за злоупотреби и корупция, считат и от Българския Лекарски Съюз, като се разграничават от недобросъвестните лекари.

„ Мисля, че най-сетне би трябвало да се сътвори опция за справедлива преценка на здравословното положение на българските жители. това може да се реализира. Не може единствено на лекарите, които вземат участие в тоя развой да се вменява виновност. те не всички са такива. приказваме за дребен %. дано да се съгласим това. никога, той не е огромен”, разяснява доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

А за сметка на тези, които си купуват документи за неработоспособност, системата отхвърля помощ на същински нуждаещите се.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР