България Тайната на добрия хляб и съветите как да го

...
България Тайната на добрия хляб и съветите как да го
Коментари Харесай

Тайната на добрия хляб и съветите как да го съхраняваме

България Тайната на положителния самун и препоръките по какъв начин да го съхраняваме Как се получават шупли, по какъв начин се съхранява и за какво не мухлясва - притежател на пекарни споделя  Виолета Русенова 13 декември 2019, 06:07  Тайната на положителния самун и препоръките по какъв начин да го съхраняваме Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
стинският самун с мая не мухлясва, методите за приготвянето му в домашни условия са два, тежестта, която остава, откакто сме яли всеобщ самун, се дължи на нещо, което надалеч не е глутен.

Правилните способи за съхранението му са да бъде оставен в глинен съд или завит в хартиена торбичка в кутия за самун.

Това са част от тайните за печенето на прекрасен занаятчийски самун, които издава Алек Дерижан, притежател на две пекарни в София, пред Vesti.bg.

ТАЙНАТА НА ДОБРИЯ ХЛЯБ
Тайната на положителния Хляб  Тайната положителния Хляб закуски закуска баница хлебни хлебар пекар хлебче  Тайната положителния Хляб закуски закуска баница хлебни хлебар пекар хлебче  Тайната положителния Хляб закуски закуска баница хлебни хлебар пекар хлебче  Тайната положителния Хляб закуски закуска баница хлебни хлебар пекар хлебче
Тежестта, която някой може да усеща, откакто е ял самун, може да е поради технологията, с която е изработен и поради добавките, които са поставени.

Важно е хората да знаят каква е разликата сред всеобщия и занаятчийския самун, споделя той, с цел да решат какво желаят да ядат. Освен цената - вторият е три пъти по-скъп, и технологията на правене.

"Разликата в цената се дължи в огромна степен на време. Защото най-скъпото при хлебопроизводството е времето, не е суровината, тя също има значение, само че това не е решаващо ", споделя експертът. По думите му естественият промишлен самун се създава доста бързо, там целият развой е интензивен. "Печенето е доста ускорено и е доста евентуално хлябът, който излезе и след това се пакетира, да не е добре изпечен, да не кажа, че е недопечен. Това е една и от главните аргументи, когато ядем подобен самун да имаме тежест в стомаха и да кажем не ми понася хлябът, не е потребен, имаме нетърпимост към глутен ".

"Това не е правилно. Много малко хора има същинска нетърпимост към глутена. Истинската нетърпимост е към спомагателните химични добавки, които се употребяват при печенето на промишлен самун и това, че процесът е интензивен ", споделя Алек.

И дава образец с печенето на самун с мая - процесът е доста муден.

Защо не мухлясва - вярно приготвеният самун с мая, вярно съхранен, не може да мухляса, споделя Алек, който по обучение е правист, само че призванието му е да прави това, което самият той е търсил преди години.

"Единственото е, че губи влага и става корав ", споделя притежателят и добавя кои са методите за предпазване.

"Най-добрият метод да се съхранява изпеченият самун с мая е в глинен съд с една дребна дупа на капака, с цел да може да диша, или хлябът да е завит в хартиена торба и комплициран в елементарна кутия за самун. Така хлябът може да стои една седмица без проблем. Важното е хлябът да може да диша ", споделя той и откакто разкрива и тези тънкости, дава препоръки по какъв начин да го приготвим вкъщи.

Има два най-лесни метода - единият е да се постави някаква каменна плоча вътре във фурната, да се включи по-рано, с цел да може тази плоча да се нагрее и да има задоволително влага във фурната. Поне първите 15 минути - това е доста значимо за цвета и кората на хляба. С разпръсквач за цветя може да пръскате стените на съда. Или да сложите вода в железен съд. Важното е да има влага 15 минути във фурната. Другият по-идеален вид е да има чугунен съд с похлупак, който също се поставя да се напече и когато доближи най-високата температура се поставя хлябът, поставя се капакът. Пече се първите 15 минути на оптималната температура и по-късно се допича на по-ниска температура - на към 200-210 градуса. Ако е единкилограмов самун, би трябвало един час, с цел да се изпече пълноценно ", споделя опита си той.

А по какъв начин самият Алек го е събрал - като студент в Мюнхен е опитвал всевъзможни типове. Ценител на храната, отваря ресторант в София. Сблъсква се с това, че на никое място не е имало прекрасен самун. Затова след работа с една фурна почнал да опитва. След опити и литература той направил хляба, който в този момент яде в дома си със брачната половинка си, която е част от бизнеса.

Именно на камък се е правел и познатият ни самун отпреди години - белият мек самун с мирис на квас. Модерният метод за печене на самун е различен - парещ въздух непрестанно обдухва хляба и това е доста по-ефективно, тъй като се пече по-голямо количество.

Алек споделя и за двата метода за правене на самун с мая. Северният метод се ползва във всички страни от Австрия нагоре - те пекат по-сбит, по-плътен и по-кисел самун. Технологията е такава, че те употребяват главната мая, с нея замесват с по-малко вода, и съвсем постоянно има ръж в смеските, с по-малко хидратация, и резултатът е по-плътен хялб и по-наситен усет, ненапълно тежък.

Южните страни като Италия и Франция вършат хляба по друга технология.

"Ние вършим една композиция сред двете, само че сме по-скоро южния метод с доста висока хидратация, с млада мая, която замесваме предния ден, по-лека е и хлябът е млечно-кисел, не толкоз кондензиран. С огромни шупли и по-мек. Но присъщото за хляба с мая е че има доста дълъг развой на втасване, не се поставят никакви добавки и не се употребява и квас. Кваста е натурален артикул, това са бактерии, които са млечно-кисели, които са на всички места - във въздуха, по ръцете, вътре в нас. Ние ги улавяме, сътворяваме им среда, на тях им би трябвало топлота, влага и храна. Те се хранят със захарите в брашното и отделят въглероден диоксид, това е процесът ", споделя Алек.

Този цикъл може да се повтаря през 24 часа, през 48 часа, в заивисимост от това какво му би трябвало на пекаря. В неговите пекарни тестото се замесва от предния ден, шупва на ниска температура за 12-13 часа.

Най-полезният самун - този, който е пълнозърнест - всички потребни субстанции са в тъмното брашно, споделя Алек. Те вършат и 100% ръж, само че е тежък и компактен. И от него стигат една-две филии, с цел да се наядем.



Мляко без лактоза у нас

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Виолета Русенова
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР