България спира да внася руско ядрено гориво, след като днес

...
България спира да внася руско ядрено гориво, след като днес
Коментари Харесай

Росен Христов: Така или иначе руско ядрено гориво не идва

България стопира да внася съветско нуклеарно гориво , откакто през днешния ден бе подписан и, а на финала са и договарянията с " Франатом " за шести блок.

Така или другояче сега и с напредването на войната логистично не може да се достави съветско гориво , разгласи в студиото на БТВ служебният енергиен министър Росен Христов.

Като причина договорът с Русия да се скапе е, че с напредването на войната логистично не може да се достави гориво. " Фериботът не може да мине под Кримския мост е една от аргументите. Освен това компанията " Твел " е оповестила, че има усложнения и проблеми и за 2023 няма да могат да доставят горивото.

" Изправени сме пред обстоятелството, че съветско гориво не можем да доставяме ", съобщи Христов, само че и не загатна страната ни дали ще предприеме дейности за несъблюдение на контракта от съветска страна. Росен Христов не отговори и на въпрос за действителните аргументи за прекъсването на доставките , признавайки обаче, че е изцяло наясно, че Русия употребява силата като оръжие.

Също по този начин отработеното нуклеарно гориво от тази година е спряло да бъде извозвано , защото съветската компания " Маяк " е с лишен лиценз. Ще се договаря с европейска компания. " В момента краткотрайно съхранява това гориво. Имам потенциал за предпазване от 100 години ", изясни Христов и добави, че ще се търсят благоприятни условия.

Двата контракта - за доставка и за транспортиране на отработеното нуклеарно гориво са обособени и нямат нищо общо, стана ясно от думите му.

Росен Христов регистрира като извънредно положително достижение контрактуваното с " Уестинхаус ", като първите доставки ще станат през средата на 2024 година. Тогава по проект ще бъде заредено гориво в 5 блок на АЕЦ " Козлодуй ".

" Първото зареждане е отчасти. Горивото е съобразено с условията за сигурност и е съвместимо с съветското гориво. Това е изцяло безвредно. Проучихме всички варианти. В Чехия към този момент има сполучлив случай, както и в други страни. " Сигурни сме, че техническото решение е най-хубавото за пети блок ", увери Росен Христов. Договорената цена е идентична с тази на съветското гориво, посочи Росен Христов и се похвали, че в границите на договарянията от служебното държавно управление са постигнали усъвършенстване на ценото оферта спрямо първата оферта от лятото на тази година.

" За първи път " Уестингхаус " ще създава касетите и доставката на горивото. Те ще конфигурират тяхната система за вътрешнореакторен надзор. Двете системи ще работят редом в началото, " похвали се още Христов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР