България Спецпрокуратурата предаде на съд Евгени Крусев Той е предаден

...
България Спецпрокуратурата предаде на съд Евгени Крусев Той е предаден
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата предаде на съд Евгени Крусев

България Спецпрокуратурата съобщи на съд Евгени Крусев Той е предаден на съд за това, че е нарушил служебните си отговорности по Закона за публичните поръчки, както и отговорностите, предоставени му със Заповед на кмета на Столична община  Надежда Неменски 21 юни 2019, 11:13  Спецпрокуратурата съобщи на съд Евгени Крусев Източник: БГНЕС
пециализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против заместник-кмета на Столична община Евгени Крусев, завеждащ ресора „ Транспорт и транспортни връзки “, оповестиха от спецпрокуратурата.

Той е предаден на съд за това, че в интервала от 27 юни 2018 година до 05 декември 2018 година, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, е нарушил служебните си отговорности по Закона за публичните поръчки, както и отговорностите, предоставени му със Заповед на кмета на Столична община.

Предприел е дейности за значително изменение на подписания контракт с „ Джи Пи Груп “ АД за социална поръчка а точно: смяна в носещата структура на трамвайния релсов път с контактна и кабелна мрежа по улица „ Алабин “ и улица „ Граф Игнатиев “ (1 225,55 метра) с нов вид напречен профил, включващ околорелсова еластична виброизолационна система в комбиниране с носеща структура от вида „ плаваща плоча “.

С това е

набавил полза за „ Джи Пи Груп “ и съдействал за обилни нездравословни последствия за Столична община

от заплатени на сдружението строително-монтажни работи на повишени цени в размер на 621 194,01 лв. с Данък добавена стойност, както и заплатени неизпълнени количества и размери строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лв. с Данък добавена стойност – или общо 919 863,55 лв. с Данък добавена стойност.

Завишените цени в интерес на „ Джи Пи Груп “ се дефинират от разликата в офертната цена на публичната поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата поставка на релсовия път, положена при създаване на трасето. Дружеството „ ПСТ градска среда зона 2 “ ДЗЗД предложило цена от 5 072 233,22 лева без Данък добавена стойност (6 086 679,87 лв. с ДДС), а „ Трейс РВП “ ДЗЗД – 4 846 490,15 лева без Данък добавена стойност (5 818 788,18 лв. с Данък добавена стойност.

Офертната цена на „ Джи Пи Груп “ АД била по-висока с 517 661,69 лева без Данък добавена стойност (621 194,01 лв. с ДДС) по отношение на тази на „ ПСТ градска среда зона 2 “ ДЗЗД и със 743 404,75 лева с Данък добавена стойност по отношение на офертата на „ Трейс РВП “ ДЗЗД.

Наред с това, според изменението на плана, в кривата на ул. „ Алабин “ и ул. „ Граф Игнатиев “ били положени 144 м елементарни релси Ri60(60R1), а не плануваните в контракта за социална поръчка – вид „ 60R2 – 290GHT, според БДС EN 14811 “. Те били актувани, регистрирани като изпълнени и платени на изпълнителя два пъти с два протокола – един път с цялото количество релси от 4960 метра, и един път с различен протокол. Така общината е била ощетена с още 21 707,14 лева с Данък добавена стойност от невложени при строително-монтажните работи 144 м. елементарни релси.

Според обвиняването Евгени Крусев е съзнавал противоправността и наказуемостта на действието си .

Знаел е, че нарушава нормативните условия за изменение на публични поръчки и предоставените му с длъжностна характерност и заповед отговорности. Неправомерно е основал облагодетелстващи условия на съответен юридически индивид при присъединяване му в процедурата по желание на реализатор, довели до премахване на участник, вследствие на препоръчан друг тип структура при разработване на виброизолационна система.

Евгени Крусев е с мярка за нeотклонение „ Подписка “ и наложена възбрана да напуща страната. Предстои Специализираният углавен съд да насрочи дата за разпоредително съвещание по делото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР