България Спешна проверка след сигнал - разорани дюни на Камчия

България Спешна проверка след сигнал - разорани дюни на Камчия ...

Спешна проверка след сигнал - разорани дюни на Камчия.

България Спешна проверка след сигнал - разорани дюни на Камчия Министърът на туризма разпореди проверка Жанета Нейкова 20 юни 2019, 19:53 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}


"Еврохолд" придобива ЧЕЗ в България за 335 млн. евро
Спешна проверка след сигнал - разорани дюни на Камчия
Спешна проверка след сигнал - разорани дюни на Камчия
Предвиждат промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца
Предвиждат промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца
Жилищата поскъпват, а много са необитаеми
Жилищата поскъпват, а много са необитаеми
Бюджетната комисия намали партийната субсидия на 1 лев
Бюджетната комисия намали партийната субсидия на 1 лев
Зъболекари: Новите правила оставят хиляди пациенти без лечение
Зъболекари: Новите правила оставят хиляди пациенти без лечение
Какво да правим, ако срещнем змия
Какво да правим, ако срещнем змия
Трима българи осъдени на доживотен затвор
Трима българи осъдени на доживотен затвор

о разпореждане на министъра на околната среда и водите Нено Димов експерти на РИОСВ - Варна днес незабавно извършиха проверка по постъпил сигнал за разораване на дюни в курортния комплекс "Камчия". Това съобщи пресцентърът на МОСВ.

Установено е, че на плажната ивица - в района на местността "Бункера", на територия с приблизителна обща площ около 1,7 дка, има следи от преминаване на превозно средство и отъпкване на единична сухолюбива растителност. При проверката на терен не е установена техника и извършване на дейности. Предприети са действия за изясняване на обстоятелствата, снети са координати на засегнатата територия и е поискана информация от Службата по геодезия, картография и кадастър във Варна за наличие на дюни. За случая е уведомена Окръжната прокуратура във Варна и е информирано Министерството на туризма. 

Министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди проверка. Задължение на Министерството на туризма е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. Проверяват се и неохраняемите ивици. При установяване на нарушения и неспазване на законодателството ще се налагат безкомпромисни наказания. Министерството на туризма работи в сътрудничество с всички оторизирани институции и контролни органи и призовава своевременно да бъде информирано при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове.

След направена проверка в Регистъра на защитените природни обекти в териториалния обхват на РИОСВ - Варна и наличната към момента цифрова информационна система за защитените зони от екологичната мрежа "Натура 2000" е установено, че гореописаната територия не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но частично попада в защитена зона за опазване на дивите птици BG0002060 "Галата", обявена със заповед от 10 февруари 2012 г. на министъра на околната среда и водите. 

Тази вечер на нов протест излязоха представители на гражданската група "Бетономорие". Те се събраха пред сградата на президентството, за да поискат отново от държавния глава да наложи вето на Закона за Черноморското крайбрежие.

Протестиращите настояват и да няма презастрояване край морето. Недоволните разпънаха и палатки пред президентството, които символизират желанието им да има място за свободно къмпингуване. Според тях това им право е ограничено. Протестът ще продължи до 22 часа. Такива ще има и в следващите три дни.

Още по тази тема - във видеото по-горе.

Източник: vesti.bg