България спечели шести медал на продължаващото в албанската столица Тирана

...
България спечели шести медал на продължаващото в албанската столица Тирана
Коментари Харесай

Шести медал за България на европейското за мъже в Албания

България завоюва шести орден на продължаващото в албанската столица Тирана европейско състезание по повдигане на тежести за мъже и дами. В кат. 89 кг 18-годишният първенец на планетата Карлос Насар стигна до среброто с дуел 382 кг, като усъвършенства няколко върхови достижения на планетата и завоюва бронз и сребро в обособените придвижвания.

Карлос стартира решително със международен връх за юноши в изхвърлянето – 171 кг. След това обаче не съумя на 175 и 176 кг, въпреки да изглеждаше, че щангата не му е толкоз тежка. Така Насар заслужи бронз в придвижването на 4 кг след италианеца Антонио Пицолато и на 3 след арменеца Андраник Карапетян. В изтласкването българинът първо отнесе с 203 кг международните върхове за юноши в това придвижване и в дуела, по-късно увеличи тези достижения още с 211 кг и опита без триумф за златото международен връх за мъже с 217 кг. Малко не доближи, а италианецът Пицолато се оправи с тази тежест с цел да отбрани купата си от предходната година с дуел 392 кг. Бронзът бе за грузинеца Реваз Давитадзе с 369 кг.

На европейското състезание предходната година в Москва Насар завоюва също сребро в кат. 81 кг с 369 кг(163+206), единствено на 1 кг от италианеца Антонио Пицолато. След това на международното в същата по-ниска за него категория стана първенец със 374 кг (166+208) със международни върхове за юноши, младежи и мъже в изтласкването.

Карлос Насар е роден в Париж на 12 май 2004 година, майка му е българка, а татко му – ливанец. Израства в Червен бряг, там прави и първи стъпки в щангите с треньора Илиян Илиев, който е негов персонален ментор и до през днешния ден. 13-годишен е извикан в националния тим и в първото си огромно състезание остава на крачка от медалите с четвърто място на европейско до 15-годишни в Косово 2017. Следващият сезон към този момент е на върха – европейски първенец при 15-годишните от шампионата в Милано. Година по-късно е със злато и от международното за кадети до 17 година в Лас Вегас и от европейското до 15 година в Ейлат. През 2020 година завоюва международната купа за младежи от онлайн шампионата в Перу. Миналата пролет в Москва стана европейски вицешампион в дебюта си при мъжете, като в кат. 81 кг приключи единствено на един кг след италианеца Антонио Пицолато. Шест месеца по-късно обаче българинът бе решителен и едвам 17-годишен сграбчи международната купа при мъжете на шампионата в Ташкент с дуел 374 кг, плюс злато в изтласкването със международни върхове за юноши, младежи и мъже с 208 кг.

Среброто в този момент на Карлос в Тирана е 6-и орден за България на европървенството в Албания. Преди това първенци станаха Ангел Русев, Иван Димов и Валентин Генчев, а Габриел Маринов и Божидар Андреев сграбчиха бронз. Общо със 17 медала в обособените придвижвания към момента сме водачи в класирането по народи при мъжете.

Късно тази нощ на подиума в кат. 76 кг ще излезе Мария-Магдалена Кирева. Утре нямаме представител, а българското присъединяване ще приключи в събота, когато ще подвигат четирима наши: от 15 ч. Дейвид Фишеров и Васил Маринов в кат. 102 кг, от 18 ч. Христо Христов в кат. 109 кг и от 21 ч. Джесика Иванова в кат. 87 кг.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР