България спечели престижното девето място на Световното първенство за девойки

...
България спечели престижното девето място на Световното първенство за девойки
Коментари Харесай

Тодор Енев: Резултатът на Световното се дължи на дълъг и постоянен труд

България завоюва влиятелното девето място на Световното състезание за девойки до 14 год. в Простейов (Чехия). Нашите девойки се показаха извънредно мощно и записаха четири победи и две загуби.

България се показа в състав: Катерина Димитрова Търговска колегия " Локо 98 ", гр.Пловдив, Денислава Глушкова Търговска колегия " Дема ", гр.София и Михаела Цонева Търговска колегия " Кристи ", гр.Дряново. Капитан на тима е Тодор Енев, а физиотерапевт е Милен Илиев.

Ето какво показа след шампионата капитанът на националките до 14 год. Тодор Енев:

- България завоюва 9-о място на Световното състезание за девойки до 14 година Какви са вашите усещания от шампионата и удовлетворен ли сте от представянето на тима?
- Изключително мощно показване на девойките – Катерина, Денислава и Михаела. Числото 9 на някои може да не звучи като толкоз предна позиция, само че когато се осъзнае, че става въпрос за международно състезание и за спорт като тениса, където конкуренцията е толкоз безмилостна, мисля, че всеки ще може да оцени цената на този триумф. А той е резултат на дълъг и непрекъснат труд. Започнахме сполучливата си акция от юни месец с квалификацията за европейските финали, след това се класирахме от тези финали - на международните финали. Точно тъй като знам по какъв начин извървяхме целия този път, се гордея толкоз доста с този триумф на девойките, които демонстрираха неизменност и порив да гонят крайния триумф. Отново БФТенис беше осигурила всичко належащо, с цел да може тимът да има пълноценната подготовка, да се усещаме на място и спокойни за всичко. С нас пътуваше и физиотерапевт, което беше доста значимо за вярното и бързо възобновяване на девойките, тъй като мачовете бяха всеки ден, доста тежки и продължителни, само че всички дружно в екип успяхме да си свършим чудесно дилемите, с цел да се стигне до положителния краен резултат.
 - Нашите девойки се показаха мощно против фаворитките от Чехия и изгубиха трагично от Япония. Какво не ни стигна в тези два мача с цел да победим?
- Да, в действителност най-силните ни мачове бяха точно против любимците. За страдание, загубихме от Чехия в решителния мач на двойки. Въпреки провалянето, за мен точно в тези конфликти с един от най-силните тимове в света последните години показахме, че не сме за подценяване. Напротив - затруднихме ги на най-много и в действителност малко не ни доближи за крайния триумф. Мачът с Япония беше извънредно значим за попадането ни измежду първите 8 тимове и напрежението си оказа своето психическо въздействие. Отново, мачът за двойки беше съдбоносен, където загубихме съдбовно след 3 мачбола. Но Япония също беше много мощен тим, който най-после приключи на пето място, тъй че тези загуби в действителност бяха от класни противници и колкото и да ни е гняв за загубите, то най-малко е видно, че сме били равностойни на едни от най-хубавите.
 - След тези две загуби записахте четири победи. Трудно ли беше да се вдигнат децата след провалите?
- Да, няма по какъв начин, когато си бил толкоз покрай желан още по-голям триумф, да не съжаляваш и да няма прочувствен срив, да не искаш непрекъснато да връщаш времето обратно. Определено, най-трудно ми беше да стимулирам девойки след тези загуби, да мислят единствено отсега нататък. Но се веселя, че дружно успяхме да минем и през този урок. Разбраха, че даже и тези моменти в тениса - като тези загуби, дават своите поучения, обсъдихме грешките, извлякохме изгодите, и по този начин съумяхме да вземем максимума от другите мачове - постигнахме още веднъж хубави победи, с цел да извоюваме тази 9-а позиция в света.

- Следите от близко детско-юношеския тенис. Как виждате развиването на българските млади тенисисти?
- Радвам се, че имам опция да работя с всички възрасти. За мен в действителност е наслаждение да работя с подрастващите. Опитвам се на всички да предам моя опит, който получих освен като играч, само че към този момент от години и като треньор, и мисля, че и резултатите демонстрират, че нещата се получават все по-добре. Радвам се, че не преставам да виждам на корта надарени деца, които имат упоритостта да се развиват. Важно е да успеем да ги запазим в тениса, да ги насочим вярно по пътя към триумфа на професионалния тенис.
 - За трета поредна година България класира тим на Световно състезание. Това приказва за сериозен напредък при младите.
- Най-добрата гаранция за триумфа е неговата поредност. БФТенис поставя изключителни старания за подпомагането на младите гении и това води до тези резултати, които постигнахме през последните години.

- Върху какво би трябвало да се работи най-вече при младите гении?
- За всеки по-запознат с работата с деца, е ясно, че поколенията са доста разнообразни, времената - също. Ако нещо е работило преди години, то не трябва да се мисли, че същото е изцяло съответно и в този момент, когато самите деца са доста по-различни. В работата си залагам на потвърдения опит от годините обратно, само че непрестанно модернизирам и доразвивам, с цел да съм " в крайник " с действителните проблеми на децата и решенията за тях. Трябва доста деликатно и професионално да се работи за тяхното развиване още от ранна възраст, само че без ненужно напрежение и психическо затормозяване в посока " заболели упоритости ". Затова и се стремим да работим във все по-добра връзка с клубовете, с родителите - всички да бъдем едно заедно семейство, с ясно рамкиране на работата на всеки, с цел да може вярно да се подкрепи развиването на обособеното дете. Нивото на професионалния детско-юношески тенис се развива с извънредно бързи темпове и се изисква непрекъсната и поредна работа, с цел да бъдем в действителност конкурентноспособни на най-хубавите.
 Трябва да се обърне повече внимание на физическата подготовка и на метода на хранене, тъй като при експертите това са съществени наложителни детайли от положителната форма.

- Оптимист ли сте за бъдещето на българския тенис?
- Смятам, че съм от хората в българския тенис, които с оптимизъм и безрезервност работят действително за развиването и постигането на триумфи, с цел да може даже и песимистите да се убедят, че има за какво да имат вяра в оптимистичното настояще и бъдеще на българските тенисисти.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР