България следва точно съветите на ЕК в борбата с африканската

...
България следва точно съветите на ЕК в борбата с африканската
Коментари Харесай

Еврокомисар: Климатичните промени доведоха чумата по свинете

България следва тъкмо препоръките на Европейска комисия в битката с африканската чума по свинете. Всички стъпки в тази битка се базират на строги научни основи. Това съобщи еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис, който с министъра на земеделието Десислава Танева взе участие във конгрес в София, отдаден на казуса. Андрюкайтис акцентира, че има единствено един метод за премахване на тази болест - ограничения на терен. Вярвам, че България също ще се оправи с заболяването, тъй като следва прецизно ограниченията на Европейска комисия, сподели той. Еврокомисарят означи, че в никакъв случай не е подлагал на критика българското държавно управление, а е декларирал единствено, че обстановката е тревожна. Според него сега в страната ни има трета вълна на болест измежду животните през последните години поради климатичните промени.

Българското държавно управление през цялото време прави доста. Европейска комисия следи обстановката в България. След 3-4 години ще можете да намалите доста броя на болесттите, съобщи Витянис Андрюкайтис. Месец към този момент нямаме записано огнище на заболяването, сподели министърът на земеделието Десислава Танева. Според нея 35 са огнищата за 2019 година, от които от 1 август насам са регистрирани пет. Две от тях са при диви прасета.

Вземаме всички ограничения за ограничение разпространяването на болестта африканска чума по свинете, съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на срещата си с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. Премиерът Борисов означи, че за задачата в страната се ползва проект, който включва засилен надзор на граничните контролно-пропускателни пунктове, ограничения за биосигурност, осведомителна акция, непрекъснат епизоотичен контрол и съкращаване на популацията от диви прасета. Премиерът Борисов посочи, че с цел да бъдат приложени с цялата си мощ тези ограничения, се употребява сериозен финансов запас. Правителството е отпуснало 28 млн. лева за погашение на компенсации и използване на ограниченията за ограничение и очистване на болестта в България. Съгласно процедурата на Европейската комисия се прави отчасти рефинансиране на направените разноски. Борисов изрази вяра, че в най-кратки периоди Европейската комисия ще стартира да възвръща разноските, направени от България, по преодоляване на разнообразни болести по животните, включително и африканската чума по свинете.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР