България След местните избори: Обсъждат по-високи такси и данъци Градските

...
България След местните избори: Обсъждат по-високи такси и данъци Градските
Коментари Харесай

След местните избори: Обсъждат по-високи такси и данъци

България След локалните избори: Обсъждат по-високи такси и налози Градските управници разискват бюджета, какво постанова нарастването 24 ноември 2019, 09:04  След локалните избори: Обсъждат по-високи такси и налози
След локалните избори: Обсъждат по-високи такси и налози
 Облаци и дъжд в неделя, времето другата седмица
Облаци и дъжд в неделя, времето другата седмица
 Караянчева: Симеонов може да бъде определен за зам-председател на Народното събрание
Караянчева: Симеонов може да бъде определен за зам-председател на Народното събрание
 Март напусна
Март напусна " Игри на волята: България "
 Закъсали водачи поради снега, каква е обстановката
Закъсали водачи поради снега, каква е обстановката
 Продадени са 50 кг суджук с листерия и 45 кг пушена скумрия
Продадени са 50 кг суджук с листерия и 45 кг пушена скумрия
 Ново обвиняване на Дрецун против България, реакция от Русия
Ново обвиняване на Дрецун против България, реакция от Русия
 Хладно време, каква е ситуацията след снега, къде е най-студено
Хладно време, каква е ситуацията след снега, къде е най-студено

лед локални избори, новите градски управници разискват бюджета.Сред тематиките в множеството общини е нарастване на локалните такси и налози.

Току-що определен, новият кмет на Пловдив , съобщи по-ниски налози за колите. Още тогава обаче стана ясно, че това е мъчно за осъществяване.

"Данъкът би трябвало да бъде сведен, въпреки че Менда Стоянова е на друго мнение ", съобщи в ефира на NOVA кметът на града Здравко Димитров.

"Данъците в Пловдив, съпоставени със междинното за страната, не са толкоз високи ", счита Менда Стоянова, ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народно събрание.

Образование и опазване на здравето - съществени цели в бюджета за 2020 година

20 дни по-късно, в града под тепетата към този момент е време и за още разяснения от заместник-кмета по икономическата политика.

"Политиката ще бъде да има заслужено облагане, т.е. за възстановяване на въздуха в града, ние ще завишим налозите на тези транспортни средства, които замърсяват повече, за сметка на тези, които са по-екологични ", сподели още зам.-кметът на Пловдив Илия Кирчев.

И в Русе първата поръчка на новия градоначалник е да не подвига налозите. По думите е заварил и предложение за повдигане на такса боклук.

"Таксата битови боклуци визира всяко домакинство. Трябва да се прави в безусловно краен случай ", счита Пенчо Милков, кмет на Русе.

Това значи или общината да се оправи с дефицит от 4 и половина милиона лв., или да опре до крайния случай, както още доста общини.

"Разбира се, нарастване ще има. Най-вече, тъй като таксата за депониране на боклуци е увеличена от 57 на 95 лв.. Това е с решение на Народно събрание и Директива на Европейски Съюз. Така че няма по какъв начин да не се отрази в такса боклук ", безапелационен бе Кирчев.

Горанов изясни за какво България е най-бедната в Европейски Съюз

По-високата цена за депонирането на боклука ще засегне и Хасковска област.

"При 80% събираемост на таксата боклук до момента общината е събирала към 7 милиона, а от идната година разноските, които са нужни, с цел да се извършват всички тези действия, са 9 милиона и 139 хиляди ", сподели Станислав Дечев, кмет на община Хасково.

С предстоящото нарастване таксата за един апартамент от 60 квадрата в центъра на Хасково, ще стане 150 лв., вместо досегашните 130.

Във Велико Търново увеличение на такса боклук няма да има, само че ще отпадне отстъпката от 10 %, от която са се употребили половината от данъкоплатците в остарялата столица.

"За централна градска част, в случай че такса боклук е била 76 лв. и 80 стотинки става 84 лв. и 70 стотинки. Тоест, с 8 лв. се усилва ", разясни Снежана Данева-Иванова, зам.-кмет на Велико Търново.

А в Габрово се готвят за нарастване на ставката върху постройките.

"Средно за всеобщите жилища е от 5 до 20 лв., според от местоположението на самия парцел, а за селата нарастването е 2, 3 или 5 лв. ", сподели още Мария Йозова, шеф на дирекция "Местни налози и такси ", Община Габрово.

Обяснението на Община Габрово е, че от 2008 година до момента локалните налози са вдигани един път.

Остър конфликт с бизнеса, синдикатите заплашват със стачка

Необходима ли е подомна мярка, разясниха в студиото на "Събуди се " по NOVA Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система и икономическият анализатор Владимир Сиркаров.

"Това беше предстоящо поради неналичието на запас в общините. Вдигането на локалния налог става постоянно след изборите. Обикновено данъкът върху недвижимите парцели е най-често увеличаваният ", съобщи Ганев.

"Очаквах по-сериозни нараствания изключително след изявлението на зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който съобщи, че локалните налози у нас са извънредно ниски”, разясни Сиркаров.

Той разяснява и предлагането да има по-висок налог за колите, които отделят повече нездравословни излъчвания.

"Тези ограничения няма да доведат до основни промени в световната картина, обвързвана с битката против мръсния въздух. Не мисля, че от позиция на общински бюджет ще има сериозен фискален резултат ", сподели още Сиркаров.

Повече по тематиката вижте във видеото.



За повече вести и препоръки, свързани с персоналните финанси четете Pariteni
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР