България Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов

...
България Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов
Коментари Харесай

Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов

България Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов Президентът разяснява, че на срещата в президентството по въпросите на изборите не са участвали представители на ръководещите  Николай Киров 17 януари 2020, 14:55  Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов Източник: БГНЕС
ремиерът на България Бойко Борисов постоянно е показал готовността си за присъединяване в разговор по всички публични тематики, както във вътрешен, по този начин и в интернационален проект. Той обаче не е получавал покана от президента Румен Радев за присъединяване в днешната среща за разискване на настоящи въпроси в изборния развой, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„ Такава покана не е изпращана до него нито в Министерския съвет, нито в Централата на Политическа партия ГЕРБ. Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че взаимната работа сред институциите е основна за стабилността и развиването на страната ни. Винаги, когато е имало оферти за разговор и срещи, Бойко Борисов се е отзовавал, както като партиен водач, по този начин и като министър-председател”, написа още в прессъобщението.

За 2019 - Борисов: Работа, Радев: Безветрие

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев разяснява, че на срещата в президентството по въпросите на изборния развой не са участвали представители на ръководещите.

Искам да благодаря на всички, които се явиха на днешната среща .

Това са представителите на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ГРАО и Агенцията за електронно ръководство. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерски съвет, на равнище вицепремиер, парламентарно показаните партии от ръководещата коалиция”, съобщи президентът.

„ Управляващите претендират за разговор сред институциите, а на процедура избягаха от него и то по един витално значим за цялото ни общество въпрос - рационализиране на изборното законодателство и на изискванията, които водят до едни почтени, обективни и транспарантни избори”, счита Радев.

„ Надявам се вчерашното пожарно съвещание в Народното събрание да не е подтиквано единствено да се изпревари срещата при президента, а да докара до действителен резултат. Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена упоритост да има един почтен избирателен развой. За тази среща аз разгласих още по време на самите избори, поканите към всички участници още на 8 януари тази година. Въпросите, които желая да се слагат тук, това са на първо място рационализиране на изборното законодателство, което би трябвало да стартира на време. Това беше и моят мотив”, добави Радев.

Радев: Машинният избор е спасението от недействителните бюлетини

„ Знаем каква е динамичността на Народното събрание и какъв брой доста проблеми има да се разискват, с цел да не потъне в тях тази значима тематика и с цел да може този път 6 месеца преди изборите да имаме ясно и рационално изборно законодателство. Другият значим въпрос е машинното гласоподаване. Ако ние ще вървим и би трябвало да вървим съгласно закона към машинното гласоподаване, процедурата би трябвало да стартира в този момент. В закона за държавния бюджет за 2020 година няма позиция за заделени средства за машинно гласоподаване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво считат да вършат. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, тъй като излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други механически устройства, би трябвало време. Да не се окаже като на предните избори - машинно гласоподаване, само че няма време за процедури. Това са моите мотиви”, добави президентът.

Освен за въвеждане на машинно гласоподаване, той прикани и за актуализиране на изборните описи.

Коментар по тематиката направи и водачът на НФСБ Валери Симеонов .

„ Това е следващото мероприятие на президента Радев, което цели медийна реклама и самореклама. Смисълът от едно такова разискване не е явен. Видяхте, че от КСНС в действителност нищо не произлезе. „ Напънала се планината и родила мишка” - това излезе. Така че съгласно нас няма никакъв смисъл да участваме в такива медийни мероприятия на президента Радев”, изясни Симеонов за какво на срещата при президента не е имало представители на „ Обединени патриоти”.

Според Българска социалистическа партия „ полемиката, проведена от президента, е тъкмо навреме”

„ Огромният брой недействителни бюлетини и нередностите, установени в последните два избора предходната година, затвърждават нуждата от въвеждането на машинно гласуване”, съобщи ръководителят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България” Крум Зарков по време на срещата с Радев.

„ Очевидно описите, изготвяни в този момент, са несъответстващи. Това се вижда преди всеки избор, когато описът, направен от ГРАО, се разминава с към милион души с данните на Национален статистически институт за живеещите в България. Необходимо е общественият указател най-сетне да бъде основан и той да служи за основа за правенето на реалистични изборни списъци”, добави Зарков.

Практиката и опитът демонстрират, че всички промени са се обръщали към тези, които са правили измененията .

Може изборният кодекс да се опрости тъй че да улесни всички – гласоподавателите, администрацията и всички, които имат отношение към изборния развой. Най-важното за нас е да се съблюдава Конституцията, имаме рекомендации от интернационалните организации. От страна на Движение за права и свободи пълномощията на президента към гражданските права ние ги считаме за отговорности. Очакваме институцията президент да се включи в този развой за опазване на правата на българските жители, които ясно са изписани в Конституцията”, сподели от своя страна ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

„ Всички въпроси, в това число и технологията на гласоподаване, са второстепенни, в случай че правата на жителите са отнети със закон. Говоря за български жители, които на президентски избори са дали своят вот, само че на локалните избори правата им са отнети. Трябва да тръгнем от Конституцията и да подсигуряваме правото на всеки жител да избира и да бъде избиран”, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи.

От Движение за права и свободи приканиха за смяна на правилото за уседналост в Изборния кодекс и подлагаха на критика преференциите като „ средство за следен вот”.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: избори .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Орязват болничните от персоналния доктор на половина  1 Мерки за работа при ниски температури  1 Карта за лев за деца на кабинковия въжен превоз до Алеко  1 Българи работят като плебеи в Германия --> Пaрите ни  Орязват болничните от персоналния доктор на половина Орязват болничните от персоналния доктор на половина  Мерки за работа при ниски температури Мерки за работа при ниски температури  Карта за лев за деца на кабинковия въжен превоз до Алеко Карта за лев за деца на кабинковия въжен превоз до Алеко  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  Гешев разпореди инспекция на всички огромни язовири в страната Гешев разпореди инспекция на всички огромни язовири в страната  <br> <strong> Федерер </strong> отвърна на <strong> рецензията </strong> на Грета Тунберг <br>
Федерер отвърна на рецензията на Грета Тунберг
 <br> <strong> Кейт и Меган </strong> с първи изяви след кралската драма <br>
Кейт и Меган с първи изяви след кралската драма
 Учените потвърдиха: Захарта води до пристрастяване Учените потвърдиха: Захарта води до пристрастяване Последни  <p><strong>Учени: </strong>Бебетата <strong>вълци </strong>също играят на <strong>&bdquo;донеси топката&rdquo;</strong></p> Учени: Бебетата вълци също играят на „ донеси...  Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов  Отново за „ американските централи “ и цените на тока Отново за „ американските централи “ и цените на тока  АЕЦ Козлодуй " Westinghouse " ще модернизира 5 и 6 блок на АЕЦ...  8-метровата скулптура в Палм Спрингс, Калифорния Бялата рокля, която я направи известна  <p>Прокуратурата желае арест за петима, взели участие в имотни измами&nbsp;</p> Прокуратурата желае арест за петима, взели участие в имотни...  <p>Това са най-скъпите градове в света, къде е София</p> Това са най-скъпите градове в света, къде е София  Горанов: Ще предложа превръщането на Комисията по <a href=хазарта в едноличен орган " /> Горанов: Ще предложа превръщането на Комисията по...  Шокиращи фрагменти, мъж бие кон с железна тръба, реакции Шокиращи фрагменти, мъж бие кон с железна тръба, реакции  <p><strong>Пет </strong>невероятни <strong>религии</strong>, които в действителност съществуват</p> Пет невероятни религии, които в действителност съществуват  Пилотите и тестовият аероплан Самолетите на Airbus ще изхвърчат и кацат автоматизирано  Олексий Хончарук Премиерът на Украйна подаде оставка  <p>Спят ли дърветата? Учени с забавно изследване</p> Спят ли дърветата? Учени с забавно проучване  Ще има ли минимална европейска работна заплата - български евродепутати Ще има ли минимална европейска работна заплата...  <p>Вижте руския&nbsp;<strong>&bdquo;Град на мъртвите&rdquo;</strong></p> Вижте съветския „ Град на мъртвите”  <p>Маскирани отмъкнаха машина за винетки в София</p> Маскирани отмъкнаха машина за винетки в София  <p>Принц Хари също се появи <strong>за първи път след</strong> кралската сага</p> Принц Хари също се появи за първи път след кралската...  Откриха гъста жълтозелена слуз в месо от огромна верига Откриха гъста жълтозелена слуз в месо от огромна верига  Бидони и варели с рискови боклуци край Луковит Бидони и варели с рискови боклуци край Луковит  <p>Има обвинени за убийството на българин в Лондон</p> Има обвинени за убийството на българин в Лондон Всичко от през днешния ден Виц на деня Заради очевидна дискриминация Европейски Съюз постанови към този момент да не се споделя " пияч ", а " човек с нетрадиционна трезвеност! " Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Актьор в Съединени американски щати и модел в Азия - Мони Демиров  Фънки: Любимият ми десерт е карамелизирана луканка с мандарини  След Брекзит Англия се готви за Мегзит  Българи сътвориха вълшебна багра, която трансформира всяка стена в бяла дъска  Българска акушерка:  Българин е един от най-хубавите каскадьори в Холивуд Водещи вести  <p>Има обвинени за убийството на българин в Лондон</p> Има обвинени за убийството на българин в Лондон  АЕЦ Козлодуй " Westinghouse " ще модернизира 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй "  Шокиращи фрагменти, мъж бие кон с железна тръба, реакции Шокиращи фрагменти, мъж бие кон с железна тръба, реакции  Откриха гъста жълтозелена слуз в месо от огромна верига Откриха гъста жълтозелена слуз в месо от огромна верига  <p>Това са най-скъпите градове в света, къде е София</p> Това са най-скъпите градове в света, къде е София  <p>Вижте руския&nbsp;<strong>&bdquo;Град на мъртвите&rdquo;</strong></p> Даргавс - съветският „ Град на мъртвите ”  Отново за „ американските централи “ и цените на тока Отново за „ американските централи “ и цените на тока  <p><strong>Пет </strong>невероятни <strong>религии</strong>, които в действителност съществуват</p>
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР