България системно нарушава европейското законодателство и икономическата логика, като финансира

...
България системно нарушава европейското законодателство и икономическата логика, като финансира
Коментари Харесай

Природозащитници сезираха Брюксел за незаконна държавна помощ за "Марица-изток 2"

България редовно нарушава европейското законодателство и икономическата логичност, като финансира задължения на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Това твърди юридически разбор от организациите " Грийнпийс " - България, " За Земята " и интернационалната екологична правозащитна организация Client Earth, които през днешния ден внесоха тъжба в Европейската комисия за нарушение на пазарните правила на съюза.

От " За Земята " напомнят в известие до медиите, че след гласоподаване в Народното събрание на 29 февруари 2020 година Българският енергиен холдинг е нараснал капитала на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", като е преобразувал 597 млн. лева дълг в капитал. Правителството е извинило тежкото финансово положение на централата с поскъпналите парникови излъчвания, нужни, с цел да продължи тя работа.

Жалбата до Европейската комисия твърди, че държавната поддръжка от стотици милиони левове годишно нарушава правилата на пазара и стопира опцията тези средства да бъдат ориентирани към все по-конкурентните други възможности за икономисване на сила и за произвеждане, балансиране и депозиране на сила от възобновими източници.

Изявлението на неправителствените организации цитира данни, съгласно които за 2018 година загубата на централата е била от 332 млн. лв., което е двойно от тази през 2017 година. За 2019 още веднъж е записана загуба (230 млн. лева), което съгласно подателите на жалбата значи, че " евтиният " ток, който централата създава, се дължи само на държавна поддръжка.

Според Генади Кондарев от " За Земята " държавната помощ покрива над 120 хиляди лв. разход за поддръжка на едно работно място в тази централа годишно, добавени към всички други оперативни и капиталови разноски. " Става въпрос за 300 милиона лв. годишно за излъчвания, които не могат да се отразят в цената на електрическата енергия, така тя ще стане непродаваема, " прецизира специалистът.

Според природозащитниците, високите разноски на подпомаганата от страната топлоцентрала отразяват тежката световна цена, обвързвана с измененията в климата, която косвено се заплаща в здраве, липса на продоволствена сигурност, загуба на биоразнообразие и засилени интернационалните спорове. Те припомнят, че цените на въглеродните излъчвания нарастват, а въглищата на централата се изчерпват и добивът им ще става все по-скъп, в допълнение, че те са от мощно замърсяващите лигнити. Това ще докара до банкрут на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и шоков излаз от въглищната енергетика за страната, които биха могли да бъдат избегнати с еволюционен преход към по-устойчиви производства, които да приготвят жителите на засегнатите региони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР