България силно подкрепя европейската перспектива на Молдова и е готова

...
България силно подкрепя европейската перспектива на Молдова и е готова
Коментари Харесай

Румен Радев: България подкрепа европейската интеграция на Молдова


България мощно поддържа европейската вероятност на Молдова и е подготвена да сътрудничи и да оказва помощ в процеса на европейска интеграция. Това съобщи президентът Румен Радев в взаимна конференция дружно с президента на Молдова Мая Санду в Кишинев, където е на посещаване.

В президентския замък в молдовската столица Румен Радев и Мая Санду организираха среща " на четири очи " , водиха пленарните диалози сред формалните делегации на България и Молдова. В наличието на двамата президенти беше подписан контракт за достъп и превоз на природен газ посредством газопреносната система на " Булгартрансгаз " сред газопреносните оператори на двете страни.

По време на срещата двамата президенти разискаха и опциите България да сътрудничи на Молдова за задействането на механизма за макрофинансова помощ на Европейски Съюз във връзка с снабдяването с електричество. България към този момент спомага на Република Северна Македония по този модел и Европейска комисия утвърди 80 млн. евро за доставка на електрическа сила, които България има подготвеност да обезпечи, съобщи Румен Радев.

България и Молдова са изправени пред съществени тествания освен за сигурността, само че и за стопанските системи и обществените си системи поради прекъснатите вериги на доставки и нарасналите цени на енергоносителите и растящата инфлация, в резултат на войната на Русия против Украйна. Можем да противостоим сполучливо на тези провокации, единствено в случай че сме солидарни и работим дружно. 

" С подписването на съглашението България протяга ръка към Република Молдова и нейния народ в мъчно състояние, което е демонстрация на взаимност и общ метод към рецесиите ", съобщи Румен Радев.

Президентът уточни, че България е постигнала доста равнище на диверсификация главно посредством построяването на междусистемни газови връзки със прилежащите си страни, в това число с Румъния, и посредством дялово присъединяване в терминали за полутечен газ. Благодарение на подписания през днешния ден контракт се дават благоприятни условия за транспорт на газ от Юг на Север в огромен размер , тъй че Молдова да получи достъп до терминалите за полутечен газ в Гърция и Турция посредством търгове, а България да подсигурява преноса.

Заради войната в Украйна Молдова изпитва най-тежката енергийна рецесия от оповестяването на независимостта си, съобщи Мая Санду. Тя означи, че с подписването на контракта през днешния ден Молдова може да диверсифицира източниците си на газ, което спомага страната да е по-устойчива.

Румен Радев допълни, че страната ни е подготвена да показа опита си по сложния път на участието и реализирането на дълбоки промени. " България е и неразделна част от общата европейска поддръжка на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Молдова ", съобщи още Румен Радев. " Изразявам наслада да ви поздравявам през днешния ден в столицата на една държава-кандидат за член в Европейски Съюз ", съобщи от своя страна Мая Санду и благодари на Румен Радев за изразената убеденост, че Молдова може да осъществим всички стъпки по пътя на европейската си интеграция .

Президентите Радев и Санду откроиха 30-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред двете страни, както и другарството сред България и Молдова, учредено на вековни духовни и културни връзки сред двата народа.

Двамата президенти подчертаваха върху развиването на съдействието в региона на образованието, науката и културата. " Важен детайл за нашите двустранни връзки е българската общественост в Молдова ", уточни Румен Радев. Той съобщи, че българската страна цени високо основаните условия за увеличение на часовете на български език в учебните заведения в Молдова и напъните за запазване на националната, просвета и езикова еднаквост на тази общественост.

" Обнадежден съм от днешните ни диалози, че ще продължим да работим интензивно и да намерим работещо, стабилно и удовлетворяващо за всички страни решение за статута на Тараклийския държавен университет като културно-образователен и нравствен център на българската общественост, като значим детайл за задълбочаване на другарството сред нашите страни и нации ", съобщи Румен Радев.

Той уточни, че България оказва финансова и методическа помощ на университета, с цел да може той да предлага перспективни специалности и младежите, които го приключват, да намират реализация и да способстват за социално-икономическото развиване на Молдова по най-хубавия метод. Мая Санду уточни, че молдовската страна поставя старания за повишението на стандартите на образование в университета.

В рамките на диалога президентите откроиха вероятностите и опциите за задълбочаване на съдействието в области като вложенията, взаимните предприятия, селското стопанство, превоза, туризма, осведомителните технологии. " За да се осъществя този капацитет, е нужна и по-добра съгласуваност ", съобщи Румен Радев, като означи, че България работи интензивно с Румъния за създаване на нови мостове над Дунав, което ще усъвършенства и свързаността с Молдова.

След посрещането в Президентския замък в Кишинев българският държавен глава организира среща с ръководителя на Парламента на Република Молдова Игор Гросу. Президентът Радев отдаде респект пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал прочут в цяла Европа с упоритата си опозиция против Османската империя.

Утре българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи - 29 октомври.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР