България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова

...
България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова
Коментари Харесай

Румен Радев: България е готова да сътрудничи в процеса на евроинтеграцията на Молдова

България мощно поддържа европейската ориентировка на Молдова и е подготвена да сътрудничи и да оказва помощ в процеса на европейска интеграция, сподели президентът Радев от Кишинев на взаимна конференция с президента на Молдова Мая Санду. През юни страната получи статут на страна претендент за Европейски Съюз.
Прочетете още
" Ние извървяхме нашия сложен път към участие в Европейски Съюз, знаем какви старания са нужни, какви дълбоки промени би трябвало да се вършат и сме подготвени да споделяме нашия опит ", съобщи Радев.

Той напомни, че България е неразделна част от общата европейска поддръжка на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Молдова. Заяви, че с президента Санду са изразили паника, че вследствие на войната в Украйна двете страни са изправени пред съществени тествания, освен за сигурността, само че за стопанската система, обществените системи.

" Можем да противостоим сполучливо на тези провокации, в случай че сме солидарни и работим дружно. Подписаното съглашение на газопреносните оператори е значима стъпка в тази посока. С това съглашение протягаме ръка към Молдова в мъчно състояние и това е проявата на взаимност и общ метод към рецесиите, с цел да помогнем на Молдова да има диверсификация на доставките ", сподели президентът.

Двете страни са подписали съглашение за транспорт на газ, като това дава опция Молдова да получи достъп от полутечен газ от терминалите в Гърция и Турция.

Радев и Санду са дискутирали както тематики от дневния ред на двустранните връзки, по този начин и по отношение на променената геополитическа обстановка от войната в Украйна и нейното отражение върху системата за европейска сигурност, общественото и икономическо развиване. Обсъдени са благоприятни условия за задълбочаване на съдействие в области като вложения, селско стопанство, туризъм, превоз, обучение.

Радев благодари на президента Санду за увеличението на часовете по български език в учебните заведения в Таракрийския район, както и за запазване на културната, национална и историческа еднаквост на българската общественост в Молдова. Изрази вяра, че ще се откри решение и за статута на Тараклийския университет.

" Молдова и България са свързани от обичайно другарство и доверие, учредено на вековни духовни и културни връзки сред нашите нации ", сподели президентът.

Двамата с Мая Санду са създали обзор на всички подписани досега двустранни съглашения, които са 60 на брой. След седмица в София България ще съобщи председателството на Молдова на Централноевропейската самодейност.

" Вашата аудиенция маркира 30 години от момента на определяне на дипломатически връзки сред двете страни, само че и другарството, което ни свързва през вековете посредством история, просвета и хората. От към 200 години Молдова е родината на една българска общественост, която откри дом, който ги одобри ", сподели от своя страна Мая Санду.

" Нашата цел е да бъдем единни и да построим дружно едно бъдеще, което да бъде спокойно и проспериращо, каквито и да са нашите етнически корени, какъвто и език да приказваме или каквито да са политически убеждения - всички сме част от страната Република Молдова и всички срещаме идентични компликации. Нашето бъдеще в Европейски Съюз е покрай България и европейските страни. Единство на целия европейски континент е доста значимо през днешния ден и с цел да отговорим уверено на войната на Русия против Украйна ", сподели още Санду.

Заяви, че Молдова не признава противозаконната анексия на териториите на Украйна. Смъртта и разрушенията би трябвало да спрат и единственият метод е Русия да се изнесе от Украйна, сподели тя.

Санду съобщи още, че страната сега е в най-тежката енергийна рецесия и не съществува подозрение, че енергийните запаси се употребяват като оръжие, с цел да дестабилизират Молдова.

Тя приветства подписването на контракта с България за достъп и превоз на природен газ посредством газопреносната система на " Булгартрансгаз ".

" С това ще можем да диверсифицираме нашите източници на природен газ и ще можем да съединим националната газотранспортна мрежа с другите системи. Това ще консолидира енергийната самостоятелност на Украйна ", сподели Санду.

Заяви, че Молдова желае да разшири двустранното съдействие в разнообразни сфери, да консолидира комерсиалните връзки, да притегли повече вложения. Целта е също по-дълбоко съдействие в региона на образованието.

Утре президентът Радев ще посети Тараклийския държавен университет " Григорий Цамблак ". Предстои и среща с бесарабските българи в Молдова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР