България си е написала домашното, така че да не изпитва

...
България си е написала домашното, така че да не изпитва
Коментари Харесай

Валентин Николов: България си е написала домашното, така че да не изпитва дефицит на природен газ


България си е написала домашното, тъй че да не изпитва недостиг на природен газ. Това съобщи по радио „ Фокус “ ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов във връзка на информацията, че Русия е отказала да стартира през май тристранни договаряния за пренос на природен газ с Европейския съюз и Украйна. Спирането на преноса на съветски газ през Украйна е мотив за паники, че България може да остане без доставки на синьо гориво.

Ако заради една или друга причина не е допустимо прекосяването на газ от Турция към Европа и не се реализира съглашение с Украйна, ще последват огромни усложнения, предвижда Николов. Той добави, че в този случай България ще може да търси правата си посредством арбитраж и посредством Европейски Съюз, тъй като няма да пострадаме единствено ние. Според Николов обаче този най-лош сюжет е малко евентуален, тъй като преносът на газ по това трасе минава през Полша за Германия и Словакия, доверието към Газпром ще бъде изгубено, а Русия не би позволила това.

България работи по намиране на решение и при най-лошия сюжет, акцентира ръководителят на парламентарната комисия по енергетика. „ Булгаргаз “ направи търг за доставки на газ от Гърция, който мина сполучливо и количества газ към този момент се доставят през реверсивната връзка с южната ни съседка.

„ В сряда следва да създадем и първа копка на газопровода, който ще свърже Трансанадолския водопровод с нашата газопроводна система. Постоянно следим количествата газ в Чирен, които са ресурс, с който да се покриват дефицитите за избран интервал от време. Съществува румънската връзка, която, за жалост, към момента не може да работи в реверс и да доставя газ за България. С помощта на Европейска комисия обаче румънците са се съгласили да построят подстанция или нагнетателна станция, с която да черпим румънски газ “, изясни Николов. Той добави, че нито „ Газпром “ има интерес да се случи най-лошият вид, нито пък Европейски Съюз. „ Или договарянията ще продължат, или директните направления ще би трябвало да са подготвени дотогава, т.е. до края на 2020 година “, разяснява той.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР