България ще заведе дело пред Съда на Европейския съюз (ЕС),

...
България ще заведе дело пред Съда на Европейския съюз (ЕС),
Коментари Харесай

България ще поиска анулиране на част от разпоредбите на пакет Мобилност 1

България ще заведе дело пред Съда на Европейския съюз (ЕС), в двумесечен период от публикуването на пакета „ Мобилност “ I в Официалния вестник на Съюза. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков във връзка окончателното приемане на пакета „ Мобилност “ I от Европейския парламент.

„ Ще желаяме отменяне на част от наредбите на Пакет за Мобилност I и сега тече подготовка за това. Останалите страни членки ще имат опцията да се причислят към нашата позиция, с цел да бъдем по-ефективни във воденето на делото. Паралелно с подготовката на делото българската страна ще продължи да упорства до края на тази година, Европейската комисия да завърши с оценката на влияние за последствията от връщането на транспортното средство в осемседмичен интервал, както и използването на част от разпоредбите за сухопътната част на комбинирания превоз. Очакваме Комисията да извърши уговорката си и след оценката на влияние, да внесе ново законодателно предложение, с което тези ограничения и тези последствия от предлагането да бъдат анулирани “, безапелационен бе Росен Желязков. Той благодари на всички български евродепутати, които показаха единна позиция по пакета „ Мобилност “ I, в отбрана на националния интерес.

" Ще продължим да бъдем един до друг с нашите превозвачи в борбата, която ни следва. Вярвам че българските представители в Екологичен потенциал, както и всички институции и сътрудници ще продължат да ни поддържат “, посочи министър Желязков. 

По думите му, в началото пакетът „ Мобилност “ I бил замислен като законодателство, което цели да реализира баланс сред изискванията на труд и обществените условия за водачите и свободата на превозвачите да дават трансгранични услуги.

" Окончателно признатият пакет „ Мобилност “ I се отдалечава значително от заложените цели и европейски полезности ", се показва в позицията на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. Практическата непредвидливост и ирелевантност на част от наредбите, техният несъразмерен и дискриминационен темперамент, както и актуалната пандемична конюнктура не бяха взети поради “, акцентира Росен Желязков.

Министърът уточни, че с лишаване правото на водачите да избират мястото, където да употребяват своята отмора се нарушава едно от главните права на Европейски Съюз – свободното придвижване на хора. Той сподели още, че връщането на транспортното средство в страната по определяне влиза в колизия с прокламираните политики на Европейска комисия и Съюза, и най-много със Зелената договорка.

Припомняме, че нощес Европейският парламент отхвъри внесените промени по Пакет " Мобилност 1 ",  чието разискване стартира през юли 2017 година Пакетът се състои от правилник по отношение на достъпа до пазара на авто транспорт на товари и до специалността авто транспортьор на товари или авто транспортьор на пасажери. С него се регулира максималното време на работа и минималното време на отмора на водачите и определянето на местоположението посредством тахографи, както и инструкция за преразглеждане на условията за използване и за установяване на правила за командироването на водачи. 

С новите правила водачите ще би трябвало да се връщат вкъщи на всеки три или четири седмици. Въвежда се възбрана водачите да употребяват постоянната си седмична отмора в кабината на транспортното средство. Ако тази отмора се употребява отвън дома, настаняването ще бъде за сметка на работодателя. Въвежда се " период на спиране " от четири дни сред осъществяването каботаж в една и съща страна със същото транспортно средство. На всеки осем седмици транспортните средства ще би трябвало да се връщат в страната, където е данъчно длъжен техният притежател.

Правилата за командироването ще се ползват 18 месеца след влизането в действие на новото законодателство с обнароднавето му в Официалния вестник на Европейски Съюз в идващите дни. Правилата за времето за отмора и прибиране вкъщи на водачите ще се ползват 20 дни след обнародването, а тези за връщането на транспортните средства - 18 месеца след обнародването им, се разяснява в известие на Екологичен потенциал. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР