България ще започне тясно сътрудничество с Европейската централна банка и

...
България ще започне тясно сътрудничество с Европейската централна банка и
Коментари Харесай

До една година влизаме в ЕРМ-2 и Банковия съюз. Ако ЕЦБ ни одобри

България ще стартира тясно съдействие с Европейската централна банка и при положителни резултати във финансовия ни бранш и работата на институциите в границите на една година нашата страна може да влезе в т.нар чакалня на еврото – ЕРМ-2 и в Банковия съюз. Това стана ясно на специфична конференция на Еврогрупата довечера, предава Бтв.

„ Приемаме, че България ще влезе по едно и също време в ЕРМ-2 и Банковия съюз и ще поеме следващи задължения по-късно ”, уточни ръководителят на еврогрупата Марио Сентено. Той акцентира, че след рецесията еврото е доста по-солидно точно поради Банковия съюз.

Така страната ни ще стане първата, чийто огромни банки ще минат под надзора на евроинституции преди действителното приемане на единната валута. При сполучлив завършек на договарянията.

А те са свързани с възстановяване на надзорните ограничения в банковия и небанковия финансов бранш, укрепване на институциите, ефикасна битка с прането на пари и още ред други, акцентира зам.-председателят на Европейската комисия с сектор „ Евро ” Валдис Домбровскис.

Европейска комисия и ЕЦБ ще наблюдават за ефикасното следване на уговорките на България. Ще продължим да следим правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност посредством Механизма за съдействие и инспекция ”, съобщи той.

В отговор на журналистически въпрос дали това значи, че чак след премахването на механизма нашата страна ще може да одобри еврото, той уточни, че няма такова категорично условие, само че напредъкът в областите под мониторинг е значим.

Решението дали България има място в ЕРМ-2 и Банковия съюз ще е на Надзорния съвет на ЕЦБ, като еврокомисарят акцентира, че при непълен прогрес нашата страна може да се окаже пред „ чакалнята ” и повече от една година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР