България ще внесе части и материали от Русия, за да

...
България ще внесе части и материали от Русия, за да
Коментари Харесай

Кабинетът одобри дерогация за купуване на резервни части и материали за АЕЦ Козлодуй от Русия

България ще внесе елементи и материали от Русия, с цел да обезпечи безвредната работа на АЕЦ „ Козлодуй “. На днешното си съвещание държавното управление утвърди дерогация от глобите на Европейския съюз, които не разрешават импорт на избрани елементи и материали от Русия поради войната в Украйна, осведомят от БНР.

Това заяви енергийният министър Росен Христов и изясни решението на Министерския съвет " да утвърди дерогация АЕЦ " Козлодуй " да може да купи нужните материали, аварийни елементи и услуги, тъй че да обезпечим обикновено плануваните годишни поправки и употреба на АЕЦ-а ".

" Това е от сериозно значение за сигурността на електроцентралата. Става въпрос за материали, услуги и елементи, за които към момента не сме намерили различни снабдители. Продължаваме процеса по асортимент на нови контрагенти, тъй че в дълготраен проект да имаме безспорна сигурност ", уточни Христов.

България има желание да се презапаси с материалите за АЕЦ „ Козлодуй “, за които към момента не може да откри различни доставки, сподели още Христов. Така през идващите години ще се обезпечи безвредната работа на нуклеарната ни централа и енергийната сигурност на страната./факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР