България ще върне на Турция артефакти с археологически произход, задържани

...
България ще върне на Турция артефакти с археологически произход, задържани
Коментари Харесай

България връща на Турция ценни артефакти

България ще върне на Турция артефакти с археологически генезис, арестувани от българските митнически органи на ГКПП–Капитан Андреево през октомври 2016 година при противозаконен импорт от турски жител.
Движимите културни полезности са общо 63 броя, от които 56 монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски монети), 6 бронзови антични приложения и 1 бронзова фибула.
Предаването на скъпите артефакти ще се състои на 13 юни в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Предметите ще бъдат предадени от зам.-министъра на културата Амелия Гешева на турския зам.-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз.
За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата публично искане с приложена експертиза, с която турски експерти показват доказателства за генезис на културните полезности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за противозаконен експорт, както и информация за статута на археологическите културни полезности като държавна благосъстоятелност, според турското законодателство.
Процедурата по връщане на нелегално изнесени културни полезности се реализира на съображение на Конвенцията на ЮНЕСКО за ограниченията, ориентирани към възбрана и попречване на противозаконен импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за възбрана и попречване на противозаконния импорт, експорт, директно прекосяване и прекачване на собствеността на културни полезности, подписано сред Република България и Република Турция през 2012 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР