България ще увеличи военните вноски в подкрепа на мисията на

...
България ще увеличи военните вноски в подкрепа на мисията на
Коментари Харесай

България напразно похарчи милиони в Афганистан

България ще усили военните вноски в поддръжка на задачата на НАТО в Афганистан. Това уверил военният ни министър Красимир Каракачанов в диалог с шефа на Пентагона Джеймс Матис по време на срещата на военните министри от НАТО в Брюксел преди два дни. Този подробност е изтърван в информациите на българските медии, само че го има в направеното изказване на формалния представител на Пентагона Дана У. Уайт „ Readout of Secretary Mattis' Meeting with Bulgarian Minister of Defense Krasimir Karakachanov”: „ He thanked the minister for Bulgaria’s planned increased military contribution to the Resolute Support mission in Afghanistan...” (Той (Матис) благодари на министъра за планувания повишен боен принос на България в задачата „ Решителна подкрепа” в Афганистан...”

Трябва ли да увеличим отделяните средства за задачата в Афганистан? Често комплицираният и просторен отговор значи, че и въпросът в действителност е комплициран.

България взе участие с контингенти в Афганистан към този момент 16-а година. През 2002 година от изпращането на контингенти в Афганистан и Ирак в избрана степен зависеше приемането ни за член на НАТО. Някога през 1950 година по този начин е изнудена Турция – присъединяване й във войната в Корея било за нея входен билет за НАТО.

После продължихме постоянно да изпращахме контингенти, с цел да доказвахме лоялността си към Алианса. През 2006 година даже имахме по едно и също време два контингента – с изключение на рутинния сухопътен, Военновъздушни сили изпрати един за управление на летището в Кабул.

Може да последва несъгласие, че обещаните увеличени средства за „ Решителна подкрепа” ще бъдат обезпечени от нараствания боен бюджет до 2% от Брутният вътрешен продукт, за което ще бъдем заставени. Българската войска обаче има други надалеч по-неотложни потребности.

Без терзания може да се каже, че милионите за задачите ни в Афганистан отидоха на халост. Времето на режима в Кабул изтича – убитите техни бойци годишно надвишават 5 хиляди, дезертьорите са по 20 хиляди. Ние обаче бяхме и още сме принудени да отиваме там без никаква вероятност, единствено за масовка! Жалко единствено, че Българската войска не съумя за отплата на изхарчените средства да вземе задоволително „ ноу хау” през тези 16 година

През май 2012 година в Българската войска беше въведен нов „ Устав за войсковата работа на Водоснабдителна система на Р. България”. Един от тримата основни асистенти на авторския колектив стана бригаден военачалник Марин Начев: образован, балансиран и стимулиран офицер, с съвременни разбирания. Полковникът (тогава) беше пълководец на контингента на летище Кабул и в същото време старши народен офицер в Афганистан през 2006 година

Начев се срещна в Афганистан с друга армейска управленческа просвета. След като се завърна в България, той беше вдъхновен и въодушевено възнамеряваше да напише дисертация на тематика по какъв начин се ръководи летище намиращо се в блокада. Тогавашният командващ Военновъздушни сили ген. Симеон Симеонов обаче му изиска писмен отчет в размер не повече от 7 страници. Събираният опит и изхарчените милиони за задачата отидоха напразно.

Шест години по-късно военачалник Начев влезе в авторския колектив на новия правилник на армията. Тук беше моментът модерната управленческа просвета да бъде узаконена и въведена в практиката. „ Нищо не им влиза в главите” – показа той във връзка с управлението на Генералния щаб. Накрая напусна армията много отчаян.

В Афганистан единствено българският и турският контингент правеха заран типичен строй, другите заставаха в полукръг пред командира. Там караулът нямаше разводач, часовите се сменяха сами. На българските часови на пост е строго неразрешено да присядат, да се подпират и да беседват с близките. В Афганистан обаче това е обикновено – на часовите само е неразрешено да смъкват пръст от спусъка и единствено с лявата ръка развиват капачката на бутилката с минерална вода и - о,ужас! – отпиват глътка.

САЩ и НАТО няма да позволен България да се изтръгне от хубавичко им хватка и да не взе участие в техните военни случки, както да вземем за пример Гърция. Единствено можем да минимизираме загубите като черпим от поучителния опит.Това обаче надали ще стане.

Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР