България ще успее както да изпълни изискванията за декарбонизация на

...
България ще успее както да изпълни изискванията за декарбонизация на
Коментари Харесай

България ще успее да изпълни изискванията за въглищните райони

България ще успее както да извърши условията за декарбонизация на въглищните региони, по този начин и да обезпечи на хората там работа, почтени приходи, по-добро и по-зелено бъдеще. Това стана ясно от думите на вицепремиер, отговарящ за европейските средства, Атанас Пеканов по време на откриването на интернационалния конгрес " Зеленият преход – провокации и решения за България ".

 

Това ще се случи с помощта на комбинацията сред плановете и промените, планувани в Плана за възобновяване и резистентност и опциите, които ни се оферират по Фонда за обективен преход. Пеканов означи, че това от своя страна ще обезпечи 2.4 милиарда лева за тези райони у нас, посредством които страната ще успее да се помогне на хората там и да отговори на страховете им – нещо, което до момента не е правено. 

Вицепремиерът счита, че България прекомерно дълго е избягвала сложните тематики, до момента в който климатичната рецесия е точно такава, от която също дълго сме странили.

" Не можем да оставим тези въпроси за бъдещето, би трябвало да ги решаваме в този момент ", безапелационен е той.

Пеканов уточни също и че климатичната рецесия е типичните образец за пазарен неуспех, в който без съществени интервенции, нещата няма да се случат. Но за задачата има потребност от принадлежности, които да оказват помощ, с цел да се стигне до вярното решение. В този смисъл вицепремиерът означи, че днешната полемика на форума „ Зеленият преход – провокации и благоприятни условия за България “ е доста значима, тъкмо колкото и Планът за възобновяване и резистентност.

" Трябва да разберем и провокациите. Притесненията на жителите, на хората във въглищните райони, за тяхното прехранване, за тяхното бъдеще. Само с ясното осъзнаване, че доста пъти през последното десетилетие сме правили грешката да нямаме компенсиращи механизми, да нямаме принадлежности, с които институциите и страните да адресират терзанията на жителите, че от време на време сме ги оставяли без поддръжка. Само тогава, когато осъзнаем това, можем да намерим верния консенсус какви да бъдат решенията. Само тогава можем да се движим напред ", означи Пеканов.

Вицепремиерът напомни, че през днешния ден България внася доста усъвършенстван План за възобновяване. Благодарение на свършената работа, съществуващите в него ограничения са били съществено надградени, изключително във връзка с декарбонизацията посредством нови планове и вложения, които ще бъдат осъществени в енергийната сфера. Но дружно с това посредством тях ще се сътвори и сигурност за хората във въглищните райони.

" По Фонда за обективен преход ще активираме средства, които да служат за социално-икономически ограничения. В това отношение започнахме и диалог за индикативна дата за затваряне на въглищните централи. Той е доста значим, с цел да можем да създадем планирането по Фонда за обективен преход и по какъв начин тези средства ще отидат във въглищните райони, точно с цел да бъдат построени там нови производства, нови фабрики, нови и устойчиви работни места с почтени приходи – нещо, което не сме правили в годините до момента ", акцентира Пеканов.

В тази връзка той изрази страдание, че България продължава да е надалеч от средноевропейските приходи. И с цел да преодолеем този проблем, съгласно него, би трябвало да се вършат по-смели стъпки.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР