България ще участва в тегленето на общ дълг на Европейския

България ще участва в тегленето на общ дълг на Европейския ...

ЕС ще тегли общ дълг, България участва с гаранции за 107 млн. евро.


България ще участва в тегленето на общ дълг на Европейския съюз, като за целта ще издаде държавни гаранции в размер на приблизително 107 млн. евро.

Целта е да се финансира одобрената тази седмица от Съвета на финансовите министри (ЕКОФИН) програма за запазване на заетостта SURE, която бе лансирана от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради кризата с Covid-19.

Това става ясно от отговори до Mediapool на пресцентъра на Министерството на финансите.

Европейската комисия, която според договорите за ЕС има правомощие да тегли дълг, смята да набере 100 млрд. евро от финансовите пазари, за да финансира мярката. Тъй като кредитният рейтинг на ЕС е най-високият възможен (ААА), той ще изтегли парите при много по-добри лихви в сравнение с повечето държави, които имат по-ниски рейтинги. За целта обаче всяка една от 27-те държави трябва да издаде държавни гаранции за дълга в общ размер на 25 млрд. евро, тъй като бюджетът на ЕС няма перо, чрез което да се финансира програмата SURE на този етап.

От МФ уточниха, че размерът на изискуемата гаранция от дадена държава ще бъде пропорционален на дела на брутния ѝ национален доход (БНД) в този на ЕС "Максималният размер на ангажимент от България за предоставяне на гаранция е приблизително 107 млн. евро или 0.4% от БНД на ЕС", уточниха от финансовото министерство.

Източник: mediapool.bg