България ще трябва да преработи Плана за възстановяване и устойчивост.

...
България ще трябва да преработи Плана за възстановяване и устойчивост.
Коментари Харесай

Брюксел върна Плана за възстановяване с над 40 забележки


България ще би трябвало да преработи Плана за възобновяване и резистентност. Европейската комисия е изпратила своите забележки по документа, които са над 40. Основно рецензиите на Брюксел са в частта с промените в енергетиката и при върховенството на закона. Заради потребността от редакции, най-вероятно Планът няма да бъде утвърден дефинитивно от Европейска комисия до края на тази година. Което значи, че първите предплатени заплащания няма да могат да тръгнат към София преди Нова година. Очакваше се България да получи в задатък към 1,6 милиарда лв..

По време на блицконтрола в Народното събрание през днешния ден, вицепремиерът Атанас Пеканов разяснява, че най-голямата част от забележките на Европейска комисия са в точно в секторите енергетика и правораздаване. Според изявления в някои медие, еврокомисията упорства за по-ясен ангажимент по отношение на затварянето на въглищните централи у нас.

В региона на върховенството на закона Европейската комисия слага въпроса за следствието и наказателната отговорност на основния прокурор, сподели Атанас Пеканов. Той добави, че по отношение на рецензията за отчетността на основния прокурор Министерството на правораздаването към този момент е предложило механизъм.

Сред другите рекомендации в писмото на Европейската комисия са по-амбициозни задължения за декарбонизиране на превоза и вдишване на по-ясни задължения за гарантиране на достъп до опазване на здравето и понижаване на заплащанията на ръка от пациентите към лечебните заведения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР