България ще стане първенец в НАТО по разходи за отбрана

...
България ще стане първенец в НАТО по разходи за отбрана
Коментари Харесай

Със сделката за F-16 България ще стане първенец в НАТО по разходи за отбрана

България ще стане отличник в НАТО по разноски за защита за 2019 година откакто държавното управление към този момент преведе на Съединени американски щати 1.256 милиарда $ за закупуването на осем изтребителя F-16 Block 70. Според рекомендациите на НАТО всяка страна би трябвало да отделя годишно 2% от своя БВП (БВП) за защита, като а 20% от тях отиват за ново въоръжение и съоръжение. България ще надвиши този индикатор, само че даже през 2020 година това да се повтори поради плановете за ново въоръжение за бойния флот и сухопътните сили, скокът с над 100% на планувания бюджет на отбранителното министерство наподобява неосъществим да се поддържа стабилно години наред, а и не е демонстрирана политическа воля в тази посока.

Средствата за защита за 2019 година ще са над 2.61% от Брутният вътрешен продукт

Бюджетът на Министерството на обраната за 2019 година е над 1.414 милиарда лева С актуализацията на бюджета се усили размерът на разноските по бюджета на Министерството на защитата за 2019 година с 2.100 милиарда лв.. Това ще усили разноските за защита за 2019 година до 3.515 милиарда лева Спрямо пролетната прогноза на Министерството на финансите за размер на Брутният вътрешен продукт от 115 437 милиарда лева излиза, че средствата, дадени за защита за 2019 година, ще са 2.61% от Брутният вътрешен продукт. Поправката на бюджета в разходната част поради покупката на изтребителите надали ще промени сензитивно този дял.

От всички страни членки на НАТО единствено Съединени американски щати имат заложени по-високи разноски за защита за тази година - 3.42 %. Със сигурност парите, изхарчени за защита до края на година ще са доста повече, защото за предходната година от Министерството на защитата регистрираха разход от 1.53 % от Брутният вътрешен продукт без да има значими капиталови планове. Тази година България може да изпревари и Съединени американски щати по този индикатор.

 Прогнозни данни за разноските за защитата в НАТО, като % от Брутният вътрешен продукт за 2009 година и данни за 2014 година
© НАТО

Прогнозни данни за разноските за защитата в НАТО, като % от Брутният вътрешен продукт за 2009 година и данни за 2014 година

По другия индикатор - 20% от разноските за защита да бъдат дадени за ново въоръжение и съоръжение, България ще излезе безспорен отличник, в случай че се осъществен прогнозните данни на Алианса. Тези 2.100 милиарда лв., дадени за изтребителите, съставляват 66.67% от парите за защита. Прогнозната таблица на НАТО за 2019 година е водена от Люксембург с планувани 44.6% от разноските за защита да бъдат за нова техника.

Препоръките на НАТО за отбранителни разноски бяха контрактувани срещата на върха на НАТО в Уелс (2014) по времето на президента Барак Обама и имат цел за заслужено шерване на финансовите задължения на съюзно равнище. В началото на 2018 година беше признат " Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година ".

От 2014 година насам България не е съумяла нито един път да извърши дадените към НАТО планирани обещания за разноски, защото плановете за рационализация на армията се проваляха. В бюджета за тази година бяха планувани заплащания по плановете за покупка на бойни машини за пехотата, за два нови кораба за Военноморските сили и за изтребители. След като се стигна до заплащането на цялата сума за Ф-16 вкупом, плановете за машини за пехотата и за корабите остават за следващата година. Министърът на защитата Красимир Каракачанов и висшите военни заявяват предпочитание договорите по двата плана да бъдат подписани още тази година, а заплащанията по тях да бъдат заложени в идващия бюджет.

Планираните от държавното управление пари за плана за бронираните машини са в границите на 1.22 милиарда лева Бойните машини трябваше да се изплащат в интервала 2018-2029 година, а да бъдат доставени до 7 години. Министерството на защитата изпрати на 5 август настояванията за подаване на оферти RFP (Request for Proposal) до четири компании. Това са: ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System - MOWAG (Швейцария). Срокът за подаване на предложения е 17.00 часа на 31 октомври 2019 г

12 юни беше последната дата, на която трябваше да ще стане ясно коя компания ще бъде предпочетена да строи двата кораба. Тогава Министерството на защитата трябваше да внесе в Министерския съвет отчет с оценяване на офертите. Те са на фирмите " Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG " (Германия), " МТГ – Делфин " (България) и FINCANTIERI (Италия).След това би трябвало да бъде взето решение на държавното управление. Одобрената от Народното събрание планова цена за двата кораба е 984 млн. лева (с ДДС). Докладът за корабите е подготвен. Според източници на " Дневник " и трите предложения за корабите надвишават сумата в плана на военните, който е утвърден от Народното събрание. Ако фирмите не понижат офертите се, ще би трябвало планът да мине за смяна през Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР