България ще се съюзи със страните от Вишеградската четворка -

...
България ще се съюзи със страните от Вишеградската четворка -
Коментари Харесай

Искаме европейска защита на зърното срещу украинския дъмпинг

България ще се съюзи със страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, защото всички страни са пострадали от евтиния украински експорт на зърно. През седмицата Министерство на земеделието разгласи, че решението на казуса към този момент ще се търси на европейско равнище.

След енергетиката, пазарът на зърно е на път да се окаже новата болна тема в Европа. Причината е, че още в разгара на жътвената акция цените на пшеницата и на слънчогледа започнаха да падат поради безмитния украински импорт. Конкретно в България, досегашната равносметка е импорт на 300 000 - 350 000 на ниска цена украинско зърно, експорт на... хикс милиона скъпо българско " такова ". 

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов разяснява пред " БАНКЕРЪ “, че въпросният импорт е неконтролиран, влиза в преработвателните предприятия и излиза като подготвена продукция " Made in Bulgaria ". И това е най-малкия проблем, тъй като " стоката " се внася без нужните фитосанитарни и качествени документи.

" В отбрана на зърното и труда си, земеделските стопани са в подготвеност за митинги и затваряне на румънската граница “, акцентира Костадинов.

Фермери от Румъния, Словакия, Полша оповестиха, че

имат същите проблеми и са подготвени на взаимни дейности

с българските зърнопроизводители. Поляците оферират при прекосяването си от страна в страна, украинското зърно да бъде оформяно като краткотраен импорт. Тоест - то влиза в съответната територия против депозит, който на " излизане " се връща на превозвача или на крайния клиент.

На 19 август служебният аграрни министър Явор Гечев се срещна с управлението на Националната асоциация на зърнопроизводителите, с цел да разсеят напрежението и да намерят някакви незабавни работещи решения. Те се споразумяха за делене и следене на създаденото в България зърно и импортираното от Украйна, на основата на положителни практики, които към този момент се ползват в страни членки на Европейския съюз.

Заместник-министърът Тодор Джиков предложи да стартират съществени инспекции за разбъркване на партидите слънчоглед, както и стягане на фитосанитарния надзор при вноса на зърно. А това значи единствено едно - с изключение на инспекции за пестициди и тежки метали, към този момент ще се изискват и всички останали " общоприети " здравни документи за импорт. 

Другата планувана мярка към този момент е на равнище Европейски Съюз - финансова помощ за потърпевши зърнопроизводители. Българските фермери ще могат да се възползват от новите държавни помощи - над 420 млн. лева, които ще бъдат разпределени и преведени по сметките на производителите до края на септември. 

За Европейска комисия Уĸpaйнa e „ cвeтoвeн xaмбap “

По предложение на Организация на обединените нации, на 22 юли Pycия, Уĸpaйнa и Typция подписаха съглашение зa свободен експорт на зърно през блокираните черноморски пристанища нa Уĸpaйнa. Причината бе да се избегне световна продоволствена рецесия, която щеше да връхлети освен Африка и Азия. Казано в резюме, ставаше дума за над 20 милиoнa тoнa пшеница, блокирани единствено в Oдeca.

По данни на Брюксел, към 21 август Eвpoпeйcĸият cъюз e съумял да изтeгли oт Уĸpaйнa 10 млн. тoнa пшеница и cлънчoглeд. 

" Уĸpaйнa e cвeтoвeн xaмбap и ниe пpaвим вcичĸo възмoжнo, зa дa дocтaвим бeзцeннoтo зъpнo тaм, ĸъдeтo тo e нaй-нyжнo ", разгласи пpeдceдaтeлят нa Комисията Уpcyлa фoн дep Лaйeн.

Общата позиция на Европейски Съюз е, че внocът нa зъpнo oт Уĸpaйнa се отразява позитивно нa cвeтoвния пaзap, тъй като генерира спомагателен запас за доставки в Aфpиĸa. Което, колкото и да е хуманно, слага на дневен ред един различен въпрос: по какъв начин да бъдат предпазени другите европейски играчи на пазара?

Важно е да се знае, че EC нe внacя зъpнoтo, а единствено yлecнявa възмoжнocтитe нa тъpгoвцитe зa изнoс, a тe caми peшaвaт нaĸъдe дa гo нacoчaт. Ако България координира позицията си с тази на страните от Вишеградската четворка, чиято среща е в развой на организация, може да се стигне до общо европейско решение.

Към момента българските производители са ядосани на Брюксел, поради подбиването на цените на продукцията им. Например, Боян Димов - ръководител на Съюза на земеделските кооперации в Силистренско, обществено упрекна Европейската комисия, че насърчава украинския безотговорен експорт на пшеница и слънчоглед в ущърб на хилядите производители в страните членки на Европейски Съюз.

След зърното идват и другите селскостопански култури 

Според българските фермери, украинското жито се продава на цена  към 500 лв. за звук, до момента в който за покриване на индустриалните разноски, на българските производители им трябват минимални изкупни цени от порядъка на 650-700 лв.. Те остават с горчивия усет, че спасяването от тежка международна хранителна рецесия ще е за сметка на тяхната годишна продукция и се притесняват от банкрути. 

По данни на Асоциацията на зърнопроизводителите, през интервала 1 септември 2021 година - 1 юли 2022 година, в България са импортирани общо 800 000 т. слънчоглед, като 300 000 тона от тях са " влезнали " единствено през последния регистриран месец. Резултатът е, че цената на слънчогледа на вътрешния пазар е паднала двойно. Същото се чака да се случи и с пшеницата от новата годишна продукция, което

въобще не значи, че олиото и хляба също ще поевтинеят.

Надеждите са, че националните управляващи на засегнатите страни и Европейска комисия ще намерят решение, тъй като до момента казусът беше зърното, само че идва ред  на царевицата, ечемикът и рапицата. В момента доста производители задържат житото в складовете, тъй като в противоположен случай би трябвало да го продадат на безценица,  но това не може да трае постоянно, тъй като ще се появят вредители.

Българският евродепутат  Петър Витанов взе участие през юли в спор в Европейския парламент в Страсбург, отдаден на улеснението на износа на украински зърнени култури. Той уточни пред сътрудниците си, че в случай че има банкрути на локални производители, Европа ще бъде изправена пред две провокации - да помогне на Украйна и на тези производители.

Като се има поради, че в последно време Брюксел е по-активен от всеки път, освен по отношение на войната в Украйна, спасяването на иранската нуклеарна договорка от 2015 година, решение на спора сред Сърбия и Косово, само че и по повод на  нови регулации на софтуерните пазари, нашите производители може да имат шанс и казусът им да бъде решен скоро. Ако Европейски Съюз не успее да откри работещ вид, само че компенсира фермерите финансово, отново ще е стъпка напред. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР