България ще се отърве скоро от мониторинга на Брюксел и

...
България ще се отърве скоро от мониторинга на Брюксел и
Коментари Харесай

Брюксел даде на София изходна виза от 12-годишния мониторинг

България ще се отърве скоро от мониторинга на Брюксел и ще бъде оставена сама да следи битката си с корупцията и проведената престъпност, разгласи Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер, която дни преди приключването на мандата си разгласява годишните отчети по Механизма за съдействие и инспекция (МСП), който работи от 2007 година Румъния обаче ще продължи да бъде следена по този механизъм от Брюксел, тъй като, вместо да резервира напредъка си, е отбелязала поврат в използването на върховенството на закона. Така двете страни, поради чиито недостатъци в правосъдните системи породи МСП преди 12 години, следва за първи път да бъдат разграничени.

Представител на генералния секретариат на Европейска комисия изясни на публицисти в Брюксел, София и Букурещ какво следва. Засега това е единствено рекомендация, която ще бъде изпратена за мнение в Европарламента и Съвета на Европейски Съюз, както е било при правенето на всички предходни отчети. Европейска комисия има право сама да приключи мониторинга, само че тя избира да се съветва с другите институции, като Юнкер ще остави окончателното решение на наследничката си Урсула фон дер Лайен и нейната към момента неодобрена от Европарламента комисия. Освен това отиващата си Европейска комисия трансферира и друга отговорност на идната - да сътвори механизъм за наблюдаване на върховенството на закона във всички страни, който вероятно ще продължи мониторинга и над България. Идеята е на Фон дер Лайен, която планува и финансови наказания за груби нарушавания, само че не е ясно по кое време и по какъв начин ще влезе в деяние.

Междувременно сегашната Европейска комисия разпорежда вътрешно наблюдаване в България на проектирания Съвет за съгласуваност и съдействие, който след прекратяването на мониторинга от Брюксел ще работи съгласно ангажимент на премиера Бойко Борисов " като ефикасен инструмент в мониторинга на осъществяването на промените и напредъка в постигането на резултати в битката с корупцията и проведената престъпност ". Този орган се оглавява от вицепремиерката Екатерина Захариева и ще се събира на всеки три месеца, с цел да прави отчети какви са резултатите от правосъдната промяна.

На въпрос на в. " Сега " за какво откакто Румъния е вкарала в пандиза стотици корумпирани високопоставени лица, а България - нито един, Брюксел възнаграждава София, а санкционира Букурещ, почитан представител на Европейска комисия отговори: " Защото България е изпълнила отправените й през 2017 година 17 рекомендации ". Те изискват единствено законодателни и институционални промени, само че не и присъди. На втори въпрос от вестника за какво Брюксел анулира наблюдението за проведена престъпност в България, откакто нито един мафиотски необут не е влезнал в пандиза, отговорът бе подобен: " Защото предходната година Европейска комисия регистрира, че българската проведена престъпност е влезнала в нормите на престъпността в другите страни в Европейски Съюз ".

Журналисти от други страни също показаха учудване от другия метод на Европейска комисия към България и Румъния. Обяснението бе, че през първото полугодие Букурещ е минал на заден ход в правосъдната промяна и по тази причина не е било допустимо да получи зелена светлина като София за излизане от мониторинга.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР