България ще ратифицира Истанбулската конвенция, заяви правосъдният министър Цецка Цачева

...
България ще ратифицира Истанбулската конвенция, заяви правосъдният министър Цецка Цачева
Коментари Харесай

Цачева в ЕП: България ще ратифицира Истанбулската конвенция

България ще ратифицира Истанбулската спогодба, съобщи правосъдният министър Цецка Цачева в Европейския парламент, където показа цели на страната като ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Според нея дебатът по този въпрос е в границите на свободата на словото. Тя сподели, че чака конвенцията незабавно да бъде разисквана в Народното събрание и означи, че до момента ратификацията е приключила в 17 от страните в Европейски Съюз.

По същото време десетки жители се събраха пред постройката на Народното събрание в центъра на София на мирна проява в поддръжка на Истанбулската спогодба за предварителна защита и битка с насилието над дами, против която се оповестиха така наречен " патриоти " и среди измежду ръководещата партия ГЕРБ.

" Тук сме, с цел да изразим своята съпричастност и да подкрепим внасянето на документа за ратификация ", обявиха протестиращите.

" Любовта не боли ", " Никаква толерантност към насилието над дами ", " От правдивост ли се страхувате? ", „ 1/3 от дамите – жертви на принуждение ", бяха част от плакатите на жителите.



Според присъстващите дебатът за така наречен " трети пол " измества вниманието от действителните цели на конвенцията, а точно да се подхващат съответни ограничения против насилието над дами.

Събралите се на демонстрацията оповестиха, че не желаят да блокират улици и да пречат на жителите. Те обаче разясниха, че датата не е определена инцидентно и желаят Европа да ги чуе.

Организатори на митинга са 16 неправителствени организации.

Миналата седмица държавното управление реши да предложи на Народното събрание да ратифицира с запаси Истанбулската спогодба против домашното принуждение и насилието против дами, трансформирала се в обект на разпалени кавги измежду българските политици.

В последните две седмици идната ратификация на до неотдавна незнайната на необятната общност Истанбулска спогодба (Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното насилие) провокира политически диспути у нас, откакто точно на Стефановден Вътрешна македонска революционна организация популяризира позиция, че " под хуманното, защитаващо правата на хората заглавие, конвенцията в действителност цели да постанова образователни стратегии за проучване на хомосексуализъм и травестизъм и основава опция за налагане на еднополови бракове и за издаване на бежански статут на травестити от Иран ".

Освен " Обединени патриоти ", които са част от ръководството, против ратификацията на документа се оповестиха още Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили, въпреки и с по-умерени позиции.

Истанбулската спогодба против насилието над дами бе призната от Съвета на Европа през 2011 година и е в действие от 2014 година, само че България към момента не е страна по нея, тъй като е подписала документа, само че не го е утвърдила.

Документът главно е фокусиран върху даването на система от гаранции за отбрана на дамите и мъжете от домашно принуждение, разписва наложителна криминализация на избрани насилствени действия, а също и форми на протекция за жертвите. Въвежда се и мониторингов механизъм, който да управлява дали страните съблюдават ограниченията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР