България ще работи за увеличаване на двустранното инвестиционно сътрудничество и

...
България ще работи за увеличаване на двустранното инвестиционно сътрудничество и
Коментари Харесай

И Швейцария застава зад нас за членство в Шенген

България ще работи за увеличение на двустранното капиталово съдействие и на икономическия продан с Швейцария и е подготвена да насърчи повече швейцарски компании да изберат да влагат в България. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с федералния президент на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхард, която е на публично посещаване у нас по покана на българския държавен глава. Постигнатият през м.г стокообмен сред двете страни от 260 млн. евро и общият размер на швейцарските вложения у нас за последните 20 години от 1.8 милиарда евро, са показателни освен за дейния политически разговор, само че и за доверието сред бизнеса от двете страни, акцентира Румен Радев и открои като евентуални сфери за усилване на икономическото партньорство бързото развиване на бранша на осведомителните и информационните технологии в България, биоземеделието и туризма.

" Изключително значимо е България да продължава да усъвършенства бизнес климата за привличането на вложения и ние можем да допринесем за това. В рамките на Европейски Съюз ние сме на трето място като търговски сътрудник и се надяваме нашата позиция да стане още по-стабилна тук, в България ", съобщи президентът Лойтхард.

Румен Радев благодари за дейното съдействие в границите на Българо-швейцарската стратегия за промяна на българското общество в областите на правораздаването, върховенството на закона, образованието и околната среда. " Проектът ДОМИНО започва един нов метод към дуалното обучение и образование в България и даде доста добър образец по какъв начин може да се свържат образованието, младежите и бизнесът ", съобщи Румен Радев. Държавният глава акцентира устрема на страната ни да усъвършенства опциите за обучение и професионална реализация за младежите, тъй че те да останат в България. Президентът Лойтхард означи от своя страна, че швейцарският опит в дуалното образование се търси от от ден на ден европейски страни, като ефикасна мярка за понижаване на младежката безработица и за възстановяване на обществената интеграция.

В рамките на идното председателство на Съвета на Европейски Съюз, България ще разчита и на поддръжката на Швейцария за реализиране на заложените цели за по-висок стопански напредък и претовареност, за гарантиране на сигурността и оправянето с миграционните потоци, за усилване на наличието на Европейски Съюз на международната сцена и построяването на Европейски енергиен съюз. " Кохезионната политика на Европейски Съюз е основен инструмент за икономическото и обществено доближаване сред европейските страни и за постигането на заложените в Римската декларация цел за повишение на конкурентоспобността на Съюза на международната сцена ", акцентира президентът Радев. Държавният глава благодари на президента Лойтхард за приноса на Швейцария за Кохезионната политика, макар, че не е измежду страните членки на Европейски Съюз.

Швейцария ще поддържа България по време председателството на Съвета на Европейски Съюз, което ще се организира в интервал на многочислени провокации както в границите на Европа, по този начин и предвид на протичащите спорове в прилежащите райони, акцентира президентът Дорис Лойтхард.

И Румен Радев, и Дорис Лойтхард подчертаха смисъла на европейската вероятност за страните от Западните Балкани, като водещ фактор за одобряването на стабилността и сигурността в нашия район. Президентът Радев още веднъж акцентира нуждата от засилено съдействие и поддръжка в процеса на европейска интеграция за нашите съседи и оцени високо поредната политика на Конфедерация Швейцария за реализираните от тях промени, както и за икономическото развиване на страните от района посредством вложените над 2.5 милиарда шв. франка в разнообразни планове.

Сигурността на европейските страни, приемането на ефикасни ограничения за справяне с миграционните потоци към Европа и битката с тероризма са общ приоритет за европейските страни и България и Швейцария ще засилят партньорството си в тези сфери, беше очебийно на срещата. Президентът Лойтхард удостовери поддръжката на Швейцария за присъединението на страната ни към Шенгенското пространство, а българският държавен глава още веднъж акцентира, че страната ни е изпълнила всички критерии за участие в Шенген още през 2011 година и не може да одобри въвеждането на нови политически критерии, с които това участие непрестанно се отсрочва.

По-късно през днешния ден държавните глави на България и Швейцария ще вземат участие в обществена полемика на тематика " Европа – по пътя на цифровото бъдеще ", която ще се организира в Аулата на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР