България ще работи за още по-тясно партньорство с Беларус в

...
България ще работи за още по-тясно партньорство с Беларус в
Коментари Харесай

Радев: Ще работим още повече с Беларус за икономиката, туризма и образованието

България ще работи за още по-тясно партньорство с Беларус в областта на стопанската система, туризма и образованието. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков “ 2 с министъра на външните работи на Република Беларус Владимир Макей . По думите на президента разширението на партньорството на Беларус с Европейския съюз дава отлични благоприятни условия и за следващо всестранно развиване на съдействието с България. Това оповестиха от пресслужбата на президенството.
 
Посещението на Владимир Макей в България е първа публична аудиенция на министър на външните работи на Беларус от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни. Това по думите на президента Румен Радев е мощен знак за взаимното предпочитание да бъде импортирана нова динамичност в двустранните връзки.

„ Потенциалът на нашите връзки е доста по-голям  от това, което реализираме сега – и като търговски продан, и като капиталово и търговско-икономическо съдействие “, акцентира президентът.

 
Като перспективни области от съвместен интерес бяха откроени осведомителните технологии, електрониката, земеделието и производството на храни, туризмът, образованието и ремонтът на отбранителна техника. В интервала януари - ноември 2019 година стокообменът сред двете страни е повишен с 6,9% в съпоставяне със същия интервал за 2018 година и е на стойност 73,8 милиона щатски $ . За интервала януари - ноември 2019 година броят на туристическите визити на белоруски жители в страната ни е 73 790. -->

Президентът означи приноса на България в границите на Европейски Съюз за отпадане на огромна част от наложените наказания по отношение на Беларус. По думите на Румен Радев облекчаването на визовия режим сред Европейски Съюз и Беларус ще способства както за развиването на туризма, по този начин и за икономическите контакти  и просветителния продан. Според президента с качественото обучение, което оферират българските университети, и най-хубавото съответствие сред цена и качество в Югоизточна Европа, България е привлекателна за хиляди задгранични студенти.
 
На срещата беше очебийно и че България и Беларус споделят културна и духовна непосредственост и това е солидна основа за последващото развиване на другарските двустранни връзки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР