България ще работи в посока повишаване на конкурентоспособността на българската

...
България ще работи в посока повишаване на конкурентоспособността на българската
Коментари Харесай

Приоритет е предприемачеството, основано на цифровите технологии

България ще работи в посока повишение на конкурентоспособността на българската и на европейската стопанската система посредством възстановяване на цифровата съгласуваност и поощряване на предприемачеството, учредено на цифровите технологии и нововъведенията. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов във Виена, където се организира конференция на тематика: “Конкурентоспособността като един от целите на българското председателство на Европейски Съюз и активността на UNIDO в тази област ". UNIDO съставлява профилирана организация на Организацията на обединените народи с мандат да предизвиква и спомага за ускоряването на устойчивото индустриално развиване в разрастващите се страни и стопанските системи в преход. Организацията активизира познания, опит, информация и технологии, като по този метод спомага за основаването на производителна претовареност, развиването на конкурентоспособна стопанска система

Целта на конференцията е реализиране на общо схващане по отношение на бъдещите стъпки за повишение на конкурентоспособността на дребните и междинните предприятия /МСП/ и за решение на основни въпроси в тази област, в това число умения, съгласуваност, цифровизация и Индустрия 4.0, в сходство с целите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), както и опциите МСП да се възползват от новите технологии.

Заместник-министър Лъчезар Борисов посочи, че България се подрежда на четвърто място по растеж на стопанската система в Европейски Съюз, и че дигитализацията е нужна, с цел да има напредък. Борисов акцентира, че в края на предходната седмица, две от трите най-големи организации за кредитен рейтинг – "Фич " и "Стандард енд Пуърс Глобъл " покачиха дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута, като нарасналата оценка на анализаторите отразява усилването на външната позиция на страната ни, обусловена от продължителната агресия на износа и повишаването на спестяванията.

По думите му дребните и междинните предприятия съставляват 99,8% от общия брой на предприятията в България и в тях работят близо 1,5 милиона души или 75% от всички заети в действителната стопанска система. „ Затова ние отделяме особено внимание на националната политика в поддръжка на МСП. По време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година, страната ни ще работи в посока повишение на конкурентоспособността на тези предприятия посредством възстановяване на цифровата съгласуваност и нововъведенията, в това число обществените нововъведения с акцент върху младежта, дамите, предприемаческата екосистема и развиването на умения и компетентности за 21 век. “, сподели още икономическият заместник-министър.

Хироши Куниийши, ръководещ шеф на UNIDO и заместник-генерален шеф уточни, че целите на българското председателство съответстват в огромна степен с политиката на UNIDO за ускорение на приобщаващото и стабилно индустриално развиване, посредством целенасочени дейности в посока икономическа промяна за реализиране на напредък.

Според Светослав Спасов, дипломат и непрекъснат представител на България към Организация на обединените нации, семинарът се организира, освен в навечерието на първото председателство на Съвета на Европейски Съюз на България, само че и по времена първата самодейност от второ потомство от съглашението за съдействие сред UNIDO и АИКБ, подписано през есента на предходната година.

На събитието участваха политици, дипломати, представители на частния бранш и промишлеността, специалисти в разнообразни облаги и неправителствени институции. Пред тях изпълнителният шеф на НКИЗ Антоанета Барес показа Индустриалните зони в България и опциите за вложения в тях.

Преди семинара се организира неофициална среща на заместител - министър Лъчезар Борисов с Хироши Куниийши, на която бяха разисквани евентуалните аспекти на взаимното съдействие и партньорството сред UNIDO и България, в региона на стопанската система. На срещата бяха коментирани и опциите за търсене на общи планове с UNIDO, свързани с един от целите на председателството ни за консолидиране на Западните Балкани.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР