България ще продължи преговорите с Фолксваген за изграждането на завод

...
България ще продължи преговорите с Фолксваген за изграждането на завод
Коментари Харесай

Преговорите с "Фолксваген" продължават, обявиха от автомобилния клъстър

България ще продължи договарянията с " Фолксваген " за построяването на цех в България, защото процесът по желание на неговото място не е завършил. Това сподели пред публицисти през днешния ден президент (2012-2017) Росен Плевнелиев, който е ръководител на Автомобилен клъстер България.

Представители на организацията разговаряха през днешния ден с премиера Борисов в Министерски съвет, заяви организация " Фокус ".

През предходната седмица се появиха информации, че заводът ще е в Турция. Плевнелиев разясни, че финалното решение не е взето, като за момента Турция е определена като страна, с която да продължат договарянията преференциално.

" Това не значи, че за нас процесът е завършил. България е една извънредно почтена опция, която се цели нависоко. В идващите месеци ние продължаваме да работим дружно с тръст на " Фолксваген " и договарящите екипи, до момента в който няма подписан контракт с една от двете страни ", посочи той.

За Росен Плевнелиев, че България е на финала и е победила страни като Унгария, Словакия, Румъния и Сърбия е голям триумф. Той уточни, че при основаването на автомобилния клъстер през 2012 година в България е имало 30 компании, работещи за автомобилната промишленост, като общият им оборот е бил 2 млрд лв.. Сега компаниите са 230, а оборотът им е пет пъти по-голям.

Срещата в министерски съвет Плевнелиев изясни с думите - " дойдохме да благодарим за всичко, което държавното управление направи. Никога до момента не сме стигали толкоз надалеч в фантазиите и упоритостите си в България да се случват толкоз стратегически вложения ".

Първата информация, че " Фолксваген " възнамерява създаване на нов цех за произвеждане на коли " Шкода " отвън Чехия и измежду евентуалните места са страни на изток като България, се появи във вестник " Ханделсблат " през ноември предходната година. Впоследствие се разбра, че в него ще се вършат коли от няколко марки на концерна.

Според обява на " Капитал " инвестицията се прави оценка на над 1.6 милиарда евро, а директно ще бъдат ангажирани над 5000 души. Като евентуални места за завода се споменаватплощадката на някогашния металургичен комбинат " Кремиковци " и терени в индустриална зона " Раковски " край Пловдив.

В България към този момент има над 230 компании, които създават съставни елементи за автомобилната промишленост, а за тях работят над 60 хиляди души. Производство на цели коли имаше обаче край ловешкото село Баховица, само че и там сега работата е спряла в очакване на усвояването на сглобяването на нови модели на китайската " Грейт уол ".
Още преди 4 години Бойко Борисов не скри, че огромното му предпочитание е да има огромен авто цех в България. " Работим по тематика един авто цех, най-малко като начало, да пристигна в България. Нямаме искания, дали ще е БМВ, дали ще е " Мерцедес ", дали ще е " Порше " или " Фолксваген ", значимо е повсеместен автомобил да може да се сглобява в България. Правим макферсоните, правиме гумени уплътнения, стъкла, електроника, седалки, климатици, тъй че... съставни елементи, може умерено да се направи един огромен цех ", сподели той при посещаване в България на немския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР