България ще продължи досегашните си действия по охрана на външните

...
България ще продължи досегашните си действия по охрана на външните
Коментари Харесай

Денков: Няма да приемем допълнителни условия за Шенген

България ще продължи досегашните си дейности по защита на външните граници на Европейския съюз, само че сигурно няма да одобри спомагателни условия. Това съобщи министър-председателят Николай Денков.

По думите му Шенген по въздух значи повече улеснения по летищата и по-малко опашки.

Министър-председателят Николай Денков дава отговор на въпроси на жители и медии по време онлайн лъчение на страницата на Министерския съвет във Facebook. Излъчването стартира в 11 часа.

Поводът са миналите шест месеца от началото на работата на кабинета, който встъпи в служба при започване на юни. Въпроси към премиера могат да се задават авансово в мненията под видеоанонса, както и по време на живото лъчение на страницата на Министерския съвет във Facebook.



За Шенген ще преговаряме до последния ден на тази година. България има пореден метод. Ще балансираме позициите си с Румъния, сподели министър председателят акад. Николай Денков в отговор на въпроси на жители и публицисти.

" Въздушното отваряне на границите няма да реши опашките по сухопътните пунктове. Прагматичният метод са договарянията. Ако няма схващане на българската позиция, това сигурно ще се отрази на отношението ни към техните компании. България е доста поредна в метода си, не е имало пропукване в позицията, продължаваме договарянията, с цел да намерим най-хубавото решение ", разяснява Денков.Къде ще бъде границата на допустими и неприемливи условия за Шенген ще забележим през идващите дни и седмица, добави министър председателят.

По думите му сме подготвени да приемем всичко, което поддържа отбраната на външните граници, тъй като това е и в наш интерес.

" Резултатите на българските възпитаници съгласно PISA идват от неналичието на познание по какъв начин да се приложи наученото. Няма потребност от промяна в сферата. През последните години напреднахме доста във връзка с средствата за работа с учениците. Например цифровата раница, STEM кабинетите, повишение на заплатите. Трябва да променим задачата на образованието - децата да ползват знанията си по този начин, че да са им от изгода. Не да научават дати и обстоятелства, а да знаят по какъв начин да ги употребяват за разбор на текст и да могат да защитят теза ", счита той.

Няма потребност от нова промяна, а да променим задачата на образованието, безапелационен е Денков. 

" Трябва да имаме стандарт за качество. Въпросът е какъв е този стандарт. Дали в него мерим какъв брой компютъра и шкафчета има в учебното заведение, или дали учениците могат да употребяват знанието си ", означи още той.

Според него един от главните подходи, който би трябвало да бъде изменен в българското обучение, е обвързван с това по какъв начин се ревизират знанията на учениците и по какъв начин се изпитват те. Денков уточни, че проверяването на знанията на българските възпитаници към момента продължава да е обвързвано най-вече с изреждането на обстоятелства.

Министър-председателят разгласи още, че след първия период на актуалната образователната година евентуално ще бъдат извършени и първите състезания за учебни шефове по новата разпоредба. " Говорихме с министър Галин Цоков да се направи за момента пилотно, да не е в целия мащаб, тъй като това е голямо изпитание по напълно нов метод да се организират състезанията. За това първо ще бъдат осъществяване в по-малък мащаб, евентуално сред 60 и 100 шефове, с цел да се види по какъв начин работи. След това евентуално ще използваме лятната почивка, с цел да продължим с по-мащабните състезания ", посочи министър председателят Денков.

Пътната сигурност

" Броячите оказват помощ на хората. Ще приказвам с районния министър да се придвижи въпросът да се усили броя им. Пробите излизат все по-бързо, към този момент за 2-3 месеца. Целта е за 2-3 седмици оптимално да стане. Закупуването на оборудването лишава време. След няколко месеца, при започване на 2024 година може би ще се съкратят периодите. От 1,2 милиарда от бюджета на АПИ са ориентирани към Северна България ", уточни Денков.

Инвестиции

По думите му има 50% нарастване на вложенията през тази година. " Те възлизат на над 6 милиарда лв.. Днес следобяд ще подпишем капиталово желание за над 1 милиарда лв. с белгийска компания. Утре на Министерски съвет ще обсъдим още 1 милиарда Инвеститорите идват, тъй като виждат, че има стабилизация на политическата система. Имаме поръчки за правене на вложения за повече 11 милиарда лв. и разкриване на над 10 000 работни места ", заяви министър председателят.

И на 8 ноември министър-председателят отговори на въпроси на настоящи тематики на жители и медии във Facebook във връзка пет месеца от ръководството на държавното управление.

Сред засегнатите от премиера тематики тогава бяха отминалите локалните избори, отказаната от президента промяна на ръководителя на Държавна организация " Национална сигурност ", присъединението към Шенген и еврозоната и други. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР