България ще продължи да съдейства на Грузия в процеса на

...
България ще продължи да съдейства на Грузия в процеса на
Коментари Харесай

Борисов: България подкрепя Грузия по пътя й към ЕС и НАТО

България ще продължи да спомага на Грузия в процеса на приобщаването й към Европейския съюз.

Такъв ангажимент пое министър председателят Бойко Борисов при днешната си среща с грузинския си сътрудник Мамука Бахтадзе. Двамата разговаряха в Ню Йорк, където водената Борисов българска делегация ще взе участие в 73-ата сесия на Общото заседание на Организацията на обединените народи.

Българският министър председател акцентира, че страната ни е измежду най-активните поддръжници на европейската и евроатлантическата вероятност на Грузия . Той означи, че нашата страна прави оценка доста високо и взаимната работа на кавказката страна с Европейски Съюз за гарантирането на сигурността в Черноморския район.

Припомняме, заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Гьотемюлер означи значителния прогрес на Тбилиси по пътя към участие в Алианса. През предходната седмица тя посети грузинската столица.

 НАТО: Грузия демонстрира огромен прогрес по пътя към участие в Алианса
НАТО: Грузия демонстрира огромен прогрес по пътя към участие в Алианса

Зам.-генералният секретар Роуз Гьотемюлер посети Тбилиси...

" Потвърждаваме своя интерес за по-нататъшно интензивно съдействие с Грузия в региона на защитата, както по двустранна линия, по този начин и по линия на реализирането на Съдържателния пакет НАТО-Грузия ", акцентира българският министър-председател.

Той изрази удовлетворението си от отличните двустранни връзки сред двете страни, като акцентира, че Грузия е измежду главните външнополитически сътрудници на България в района на Черно море и Южен Кавказ.

" Икономическите връзки сред двете страни през последните години се характеризират с високи равнища на стокообмен , само че също по този начин съществува и неосъществен стопански капацитет. За нас осъществяването на Споразумението на Грузия с Европейски Съюз за задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия е нова рамка и опция за развиване на експортния капацитет на двете страни ", уточни Бойко Борисов.

По време на срещата той заяви, че България демонстрира интерес към задълбочаването на съдействието в подтекста на инфраструктурната съгласуваност сред Европа и Азия, изключително в осъществяването на планове от общ интерес в региона на енергетиката и превоза.

" Българските компании имат интерес и биха могли сполучливо да вземат участие в осъществяването на обособени действия по предпочитани за Грузия планове ", разгласи Борисов.

По думите му, растящото значение на Грузия и България за развиването на директните транспортни коридори сред Азия и Европа обуславя предпочитаната позиция на бранш " Транспорт " в двустранното съдействие.

" Българското държавно управление има интерес за развиването на морските транспорти сред двете страни. Ще продължим да участваме интензивно в консултациите по основаването на нов мултимодален транспортен кулоар " Персийски залив-Черно море " от Иран до България и Гърция, както и по развиването на Транскаспийския интернационален транспортен маршрут - през Варна и Бургас към Грузия, Азербайджан, Казахстан и Китай, или така наречен Нов път на коприната. ", акцентира той.

Министър-председателят означи, че Грузия е стратегически сътрудник на Европейски Съюз във връзка с повишението на сигурността на енергийните доставки , диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и България. " България има мощен интерес от построяването на Южния газов кулоар ", безапелационен бе Борисов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР