България ще продължи да разчита и през следващото десетилетие на

...
България ще продължи да разчита и през следващото десетилетие на
Коментари Харесай

България ще продължи да разчита на въглищните централи и през следващото десетилетие

България ще продължи да разчита и през идващото десетилетие на силата от въглищните централи, сподели през днешния ден на кръгла маса в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова, представена от " Нова телевизия ". Тя добави, че държавното управление е изпратило писмо до Европейската комисия, с което ясно декларира, че ще продължи да разчита на топлоцентралите идващите години.

" Ние се намираме в район, в който България е чист експортьор на електрическа сила. За страдание държавите-съседки не могат да се похвалят със същия статут. Като цяло районът разчита на България ", сподели Петкова.

Според нея България се причислява към напъните на страните от Европейски Съюз за развиване на енергетиката за преход към нисковъглеродна стопанска система и декарбонизация. " Всички тези цели ние, като държава-членка на Европейски Съюз, съблюдаваме и следваме, само че въпреки това би трябвало да знаем, че постигането на тези цели минава през едни доста съществени провокации, които стоят пред държавите-членки, включително и пред България ", изясни Теменужка Петкова, представена от " Фокус ".

Министърът добави, че България е за равномерен, обективен преход към нисковъглеродна стопанска система, който да бъде съгласуван със спецификите на всяка една страна.

Битовите консуматори минават към свободния пазар на ток

От средата на идната година се чака битовите консуматори да преминат от контролирания към свободния пазар на електрическа енергия, сподели пред публицисти енергийният министър Теменужка Петкова, представена от БНР. Според нея процесът няма да докара до повишаване на тока за бита:

" Пълната либерализация не е еднократен акт, това е развой, който още продължи сред 3 и 5 години. Всички възможни опасности би трябвало да бъдат минимализирани и надлежно покрити по най-хубавия метод. Работим за това в новия регулаторен интервал, избрана част от контролираната цена в действителност да бъде образувана на пазарен принцип. Преди да се подхващат стъпките за цялостна либерализация, наложително изискване е да се плануват ограниченията за отбрана на уязвимите консуматори ", добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР