България ще продължи да работи активно в рамките на ЮНЕСКО

...
България ще продължи да работи активно в рамките на ЮНЕСКО
Коментари Харесай

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

България ще продължи да работи интензивно в границите на ЮНЕСКО за реализиране на консенсус във връзка с стратегиите на организацията, провежданите промени, както и за превъзмогване на финансовите усложнения, свързани с нейния бюджет. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков “ 2 с генералния шеф на Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета /ЮНЕСКО/ Одри Азуле. Одри Азуле е на публично посещаване в България по покана на президента за присъединяване в тържественото отбелязване на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност – 24 май.

``
реклама

Румен Радев акцентира на срещата, че като страна с богато културно и историческо завещание, задълбочаването на съдействието на България с ЮНЕСКО е наш приоритет. „ България е страна, съдействала за развиването на европейската цивилизация, и работи за построяването на кротичък свят, учреден на съдействие и превъзмогване на етнически, религиозни и расови разлики “, съобщи Румен Радев.

ЮНЕСКО ще поддържа основаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с инсталация от ЦЕРН, който да се концентрира върху научни и медицински проучвания и лекуване на онкологични болести, съобщи на срещата генералният шеф на ЮНЕСКО. Идеята за основаването на подобен център у нас беше показана от президента Румен Радев още при първата му среща с Одри Азуле в Париж през 2017 година

„ Не става въпрос единствено за развиването на просвета у нас, приказваме за научна съгласуваност в района, за опцията наши млади експерти да работят със световноизвестни учени, за основаването на център, който да предотврати отлива на младежи от нашия район и който ще има огромен обществен резултат “, уточни президентът. По думите на Румен Радев районният център ще има позитивен резултат и в областта на опазването на здравето, като към този момент е обезпечено начално финансиране за неговото създаване. „ Силно се надявам, че българското държавно управление ще поддържа плана “, добави президентът.

„ Благодаря, че ме поканихте да участвам на този значим, богат и ярък празник, който се вписва в духа на ЮНЕСКО. Каква по-добра концепция от тази да съм тук на 24 май, с цел да честваме писмеността, културата, творчеството, младежите. Това е доста значим празник за всички българи. Затова за мен е огромна чест да имам удоволствието да го споделя на следващия ден с вас “, съобщи Одри Азуле.

Тя оцени високо поддръжката на България в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО и приноса на страната ни за модернизирането на организацията. „ Това ни дава опция да осигурим спокойна, само че и амбициозна рамка за нашата работа, тъй като доста провокации не могат да бъдат позволени без просвета, без просвета “, съобщи Одри Азуле и открои напъните на ЮНЕСКО за запазване на културното разнообразие и на международното културно завещание, изключително в райони, обхванати от рецесии и войни.

По време на срещата бяха разисквани и редица въпроси, свързани с дигитализацията на културното завещание, развиването на резистентен културен туризъм, i запазване на биоразнообразието в България, и други.

По-рано през днешния ден генералният шеф на ЮНЕСКО изнесе в аулата на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ лекция на тематика: „ ЮНЕСКО и провокациите на 21-ви век “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР