България ще продължи да подкрепя Сърбия по пътя й към

...
България ще продължи да подкрепя Сърбия по пътя й към
Коментари Харесай

България подкрепя Сърбия в ЕС

" България ще продължи да поддържа Сърбия по пътя й към европейската интеграция , както го е правила и до момента. Ценим високо добросъседските връзки в района и по време на българското председателство не пестихме старания да убеждаваме сътрудниците в Европейски Съюз, че постоянни Балкани значат и постоянна Европа ".

Това разгласи външният ни министър Екатерина Захариева по време на среща с министъра за европейската интеграция на Сърбия Ядранка Йоксимович, осведомят от Министерство на външните работи.
 Снимка 419661
Източник:

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е приоритет в българската външна политика и бе измежду четирите целта на българското европейско председателство. Миналата година по време на българското председателство под управлението на Захариева Конференцията за присъединение на Сърбия отвори две нови глави от договарянията за участие в Европейския съюз.

Срещата сред двамата министри е минала в откровена и другарска атмосфера в разискване на значими за двустранните връзки въпроси и планове в региона на превоза и енергетиката.

Захариева и Йоксимович се сплотиха към визията, че в връзките сред двете страни през последните години има нов положителен дух, който би трябвало да бъде развиван и в бъдеще . Изтъкнати бяха обичайно положителните контакти сред двата народа, както и непрестанно възходящия туристически поток.

Събеседниците подчертаха значимостта на взаимните планове в региона на енергетиката и превоза, като акцентираха нуждата от по-интензивно съдействие в образованието и науката.

Йоксимович акцентира изгодите от плановете, които се осъществят с поддръжката на България по линия на помощта за развиване, и изрази вяра те да продължат. Вицепремиерът увери своя посетител, че у нас се отдава изключително значимо значение на тези планове и че напъните на страната ни в това отношение ще продължат.

Чрез финансиране на планове за развиване България ще подкрепи тази година общо 9 страни от Западните Балкани и Източното партньорство, в това число и Сърбия. Общата стойност на всички планове е съвсем 3,5 млн. лв., като за Сърбия се планува финансиране на планове в Босилеград, Димитровград, планове за доближаване на сръбското и европейското обучение и други. Страната ни обезпечава и 35 000 лева за продължение на плана на Центъра за проучване на миграцията в Сърбия, вследствие на който за първи път през 2018 година в народен сръбски ежедневник бяха оповестени публикации и вести на български език.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР