България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна в

...
България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна в
Коментари Харесай

Радев към Кулеба: Включихме се във всички санкционни режими, въпреки последствията за нас

България ще продължи да оказва цялостна поддръжка на Украйна в границите на нашите благоприятни условия. Това съобщи президентът Румен Радев на срещата с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

" Още в първите часове на войната България на най-високо политическо равнище осъди експанзията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме дружно с нашите сътрудници от НАТО и съдружници от Европейски Съюз в решителна отбрана на териториалната целокупност на Украйна в границите на интернационално приетите граници на вашата страна. Включихме се интензивно във всички санкционни режими, макар обществените и стопански последици. България отвори своите порти, българите отвориха сърцата и домовете си за жителите на Украйна, дали сме протекция на над 91 000 души. Нашият блян е освен да осигурим храна и заслон, само че и обучение, трудова претовареност, най-пострадалите - децата, да не се усещат травмирани от тази война. Имаме цялостна подготвеност да продължим програмата, която започнахме през 2014 година и прекъснахме поради COVID-19, за лекуване и възобновяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите две правителства да възстановят тази стратегия. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развиването на бойните дейности ", сподели Радев.

Особено сме загрижени и следим с паника развиването на бойните дейности и растящия брой цивилни жертви, сподели още президентът Радев. " Призоваваме за бързо, дейно, без значение интернационално следствие за цивилните жертви и зверствата по време на войната, и най-строго наказване на всички причинители ", сподели Радев.

Той изрази угриженост за хода на актуалните военни дейности и опасността за цивилното население, в зоните на военни интервенции попада и многочислената българска диаспора. Румен Радев прикани допустимо най-бързо да спре братоубийствената война и в границите на Европейски Съюз да се търси опция за по-бързо възобновяване на Украйна. 

Болшинството президенти от формата Б-9 още от първите дни на войната са изготвили декларация, с която се приканва за ускорена интеграция на Украйна в Европейски Съюз. България ще продължи да прави всичко допустимо и да оказва цялостна поддръжка на Украйна, в границите на нашите благоприятни условия, акцентира Радев.

" Вие сте освен водач, обичан от своя народ, само че и боен. Затова вие разбирате отлично какво се случва в този момент в Украйна ", съобщи министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Кулеба обясни, че става въпрос за пълномащабна война и благодари, че позицията на България е кардинална още от първите дни на войната. Благодари също и за приема на украинските бежанци в страната ни. 

" Ние оценяваме позицията на България и присъединението й към някои от европейските наказания. И разбираме, че това наврежда на някои одновни ваши стопански ползи. Смятам, че в полза на България и на Украйна е районът на Черно море да бъде район на преуспяване, а не на война. В тази връзка би трябвало да продължаваме глобите против Русия, с цел да спрем нейната експанзия ", уточни Дмитро Кулеба. 

Украинският външен министър ще бъде изслушан и в комисията по външна политика в Народното събрание. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР