България ще продължи да бъде част от усилията на ООН

...
България ще продължи да бъде част от усилията на ООН
Коментари Харесай

Радев в Женева: За защитата на човешките права е нужен дълготраен мир

България ще продължи да бъде част от напъните на Организация на обединените нации за усилване на интернационалната взаимност за реализиране на резистентен световен метод и предварителна защита в отбрана на човешките права. Това съобщи президентът Румен Радев в изявлението си пред 41-ата сесия на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, която се организира в Женева.

От тази година страната ни е пълновръстен член на Съвета по правата на индивида, с мандат до 2021 година. Това се случва за пръв път от основаването на интернационалния орган. В изявлението си пред участниците в 41-ата сесия президентът Радев посочи, че България отдава изключително значение на превантивната роля на Съвета и на повишението на неговата успеваемост.

" Нашата страна за пръв път е член на Съвета по правата на индивида и способства за подсилване на целостта и независимостта на Службата на висшия комисар. " - съобщи Румен Радев.

Повече от седем десетилетия след основаването на Организация на обединените нации съществена полезност на организацията остава интернационалното съдействие за ценене на човешките права и главните свободи, означи президентът. По думите му, съответните и навременни дейности в тази тенденция затвърждават легитимността и доверието към активността на международната организация.

Защитата на човешките права не може да се обезпечи без дългогодишен мир и стабилно развиване, акцентира още президентът и моли за усилване на свързаността и съдействието сред органите и организациите в системата на Организация на обединените нации в тази тенденция. Президентът удостовери уговорката на България да организира националните политики в региона на отбраната на човешките права, както и да взе участие в районните и интернационалните органи за постигането на тази висша за Организация на обединените нации цел.

Като основополагащи полезности на демокрацията президентът открои толерантността и разбирателството -ключови фактори за отбраната на човешките права. В изявлението си президентът напомни и историческия принос на страната ни със спасяването през 1943 година на всички 50 000 български евреи. По думите му, пълноправното участие на България в Международния алианс за възпоменание на Холокоста е самопризнание за нашата безапелационна реакция против възходящия антисемитизъм, ксенофобия и езика на омразата.

Пред участниците във форума Румен Радев открои климатичните промени като съществено предизвикателство и спънка в доста страни за практикуване на съществени човешки права.

" В сходство със своите отговорности по Парижкото съглашение България одобри Национален проект за деяние по изменение на климата, който регламентира съответните ограничения за понижаване излъчванията за нездравословни парникови газове ", уточни президентът. Той съобщи и готовността на страната ни интензивно да взе участие в дебатите за въздействието на новите цифрови технологии, в това число на изкуствения разсъдък, върху човешките права.

Като първокачествен приоритет за България Радев уточни отбраната на правата на децата, като напомни, че на предходната сесия на Съвета България е сложила началото на разнообразни начинания за приобщаване на повече деца с увреждания към просветителната система. България предизвиква присъединяване на младежите във всички сфери на обществено-политическия живот, уточни Румен Радев.

Той посочи и напредъка на страната ни по тематиката за равенството на половете. Румен Радев даде образец със бранша на осведомителните технологии, където България е преди всичко в Европейски Съюз по брой на заетите в тази сфера дами (27.7 на 100 при междинен % в Европейски Съюз 16 н асто) и преди всичко по каузи на жените-експерти в региона на осведомителните технологии с близо 30%, при 16% за Европейски Съюз. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР