България ще продължава активно да работи за европейската перспектива на

...
България ще продължава активно да работи за европейската перспектива на
Коментари Харесай

Борисов даде важно обещание на хърватския си колега

България ще продължава интензивно да работи за европейската вероятност на Западните Балкани и гарантирането на стабилността в района, съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на среща със заместител министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Давор Иво Щир, който е на публично посещаване у нас, оповестяват от държавната осведомителна работа. „ За страните от Западните Балкани няма друга опция с изключение на тяхната европейска и евроатлантическа интеграция “, уточни министър председателят Борисов и акцентира, че по тази тематика страната ни постоянно е заявявала поредна позиция. Той посочи също, че България и Хърватия, които са и географски, и исторически свързани със страните от района, доста по-добре схващат проблемите и процесите на Балканите и могат да играят водеща роля в Европейски Съюз за постигането на мир и непоклатимост в тази част на континента.
Като инструмент в тази посока беше посочен и Процесът за съдействие в Югоизточна Европа, който се председателстваше от България през предходната година, а сега – от Хърватия. Изразено беше очакване за задълбочени диалози сред страните - участнички в ПСЮИЕ, на идната в края на юни среща на върха, чийто хазаин ще е Дубровник.



Борисов и Щир разискаха и съдействието сред двете страни в Европейския съюз. Те се сплотиха към нуждата от провеждането на обща европейска енергийна политика и подчертаха заинтересоваността на България и Хърватия от концепцията за обща европейска отбранителна политика.

Министър-председателят посочи, че политическият разговор сред България и Хърватия в последните години е извънредно деен и изрази удовлетворение, че сред двете страни няма нерешени въпроси. Като перспективна сфера на двустранно съдействие беше посочено развиването на инфраструктурата.

Вицепремиерът Давор Иво Щир изрази специфична признателност на България за споделения опит в усвояването на средствата от еврофондовете.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР