България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за

...
България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за
Коментари Харесай

България ще изпрати искане за първото плащане по Плана за възстановяване до края на август

България ще придвижи първото искане за заплащане по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) до края на август. Това заяви на конференция в сряда служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов .

Той сподели още, че са изпълнени 21 от общо 22 условия, които са нужни преди да бъде направено настояването, като вървят официални процедури по завършване на нужните документи, преди те да бъдат изпратени на Европейската комисия (ЕК).

След като бъде направено настояването за първия транш, се чака и първото заплащане в границите на два месеца - през есента, сподели още Пеканов след съвещание на служебния кабинет.

Във връзка с последното, неизпълнено условие Пеканов разясни, че става дума за плана за информационна система ТЕТРА на Министерство на вътрешните работи. Той по негови думи е бил изваден от предходното служебно държавно управление от ПВУ и е бил вкаран назад от кабинета на Кирил Петков.

На общестевената поръчка, отганизирана от Министерство на вътрешните работи, за построяването на такава система не се е явил нито един участник, заради което държавното управление на Петков е упълномощило поръчката на доставчика на ИТ услуги за обществената администрация “Информационно обслужване ”. По думите на Пеканов Европейска комисия е счела това за нарушаване.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев добави, че в този момент поръчката ще бъде предоставена отначало с оптимален кръг участници.

Първият транш е на стойност 1 368 912 911 евро. Срокът за извършване на задачите по първото заплащане беше 30 юни. Срокът за извършване на условията и поискване на второто заплащане е до края на годината, като за него е нужен работещ парламент, защото огромна част от законодателните ограничения, които би трябвало да се одобряват за него, към момента не са изпълнени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР