България ще прекрати дерогацията за внос на руски петрол. Това

...
България ще прекрати дерогацията за внос на руски петрол. Това
Коментари Харесай

На първо четене: Парламентът реши да прекрати дерогацията за внос на руски петрол

България ще приключи дерогацията за импорт на съветски нефт. Това реши Народното събрание със 122 гласа " за " на първо четене през днешния ден, като утвърдиха промени в Закона за надзор по използването на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, съобщи кореспондент на " Фокус “. 

 

Срокът за преустановяване на дерогацията от страна на Министерски съвет е до 30 дни след влизане в действие на закона. Ако съветската компания не съблюдава изискването за цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от " Лукойл ", под държавен надзор посредством необикновен търговски шеф, който да е виновен пред Народното събрание и следен от него. 


В поддръжка на законопроекта бяха народните представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. " Против “ бяха от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

 

Вносители на зоконопроекта са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

В претекстовете се показва, че по отношение на използването на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, признат от Народното събрание на 13 януари т.г., се откри, че не е нужна дерогация на Европейската комисия за някои от ограниченията, планувани с наредбите на закона.

Наред с това с оглед отбрана на националната сигурност, поради усложнената конюнктура заради експанзията на Русия против Украйна, както и прецизното използване на ограниченията, планувани в Регламент Европейски Съюз 833/2014 и неговите следващи промени, се налагала усилване на контрола върху активността на комерсиалното сдружение, което е предмет на регулация.

 

В тази връзка предлагаме назначението на необикновен търговски шеф, който да е виновен пред и следен от Народното събрание. Той ще се избира по предложение на Министерския съвет от Народното събрание. В изключителни случаи, при които няма настоящо Народно заседание, особеният шеф се назначава от Министерския съвет, означават вносителите.

Особеният търговски шеф ще бъде прецизно следен от комисията по икономическа политика и нововъведения, както и от Народното събрание в целокупност. Той ще бъде длъжен да показва подробни шестмесечни проекти за деяние, които ще са неразделна част от контракта за ръководство и ще бъдат регистрирани и одобрявани от Комисията по икономическа политика и нововъведения.

Българското държавно управление би трябвало да приключи потреблението на дерогацията на Европейски Съюз, която разрешава да внася съветски недопечен нефт до края на 2024 година, се показва в претекстовете на вносителите.

Диверсификация на доставките на недопечен нефт и прецизно използване на разпоредбите за достъп до отворена инфраструктура са основни за обезпечаване на здравословна конкуренция на българския пазар на горива. Най-вече обезпечаването на равнопоставен достъп до предпазване на рафинирани артикули и пристанищни услуги за всички търговци на горива. Осигуряването на конкуренция обаче не би трябвало да става за сметка на националната сигурност и повишение на цените на горивата за потребителите в България заради непремерени или шокови дейности на държавното управление или на Народното събрание, се споделя в претекстовете.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния контракт с Лукойл за употребата на петролния терминал Росенец. Това ще помогне на България да подсигурява, че терминалът не се употребява за отбягване на наказания посредством контрабанда на нефт и би подсигурило вярното отчитане на приходите от Данък добавена стойност и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на " Лукойл ", а оттова и на Кремъл, от спомагателните облаги за финансиране на военните му старания в Украйна. Ако съветската компания не съблюдава изискването за цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от " Лукойл ", под държавен надзор посредством необикновен търговски шеф, се споделя още в претекстовете.

Германия и Италия към този момент демонстрираха, че могат да принудят съветските притежатели на огромни рафинерии в границите на по-малко от шест месеца да съблюдават глобите на Европейски Съюз, като ги слагат под специфичен надзор, се показва още в тях.

 

Вносителите показват, че особеният търговски шеф в " Лукойл " ще се избира по предложение на Министерския съвет, а в изключителни случаи, при които няма настоящо Народно заседание, ще се назначава от Министерския съвет.


Дебатите по точката провокираха разногласия сред ръководещото болшинство и опозицията.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия разгласи, че предлагането за прекъсването на дерогацията е обвързвано с антируска политика, а не пробългарска такава.

" Нашите " юнаци “ тичат да обслужват непознати ползи за сметка на България “, съобщи Гечев.

Според него страната ни ще започен да внася безценен нефт.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че от името на Румен Гечев приказва Елеонора Митрофанова (руският дипломат у нас). Хамид изясни, че рафинерията не е работила единствено с съветски нефт и добави, че технологията на рафинерията разрешава обработката на неруски нефт със наличие на сяра до 3%.

" Аргументът ви, че цените ще скочат, също съгласно мен не е заможен, тъй като сега, когато работим единствено с съветски нефт, цените са замръзнали и падат ли? “, сподели още Хамид.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ изясни, че дерогацията през 2022-ра година е била направена поради България. По думите му обаче тя не е посочила успеваемост и цените на горивата не са паднали. Мирчев попита къде са близо 700 млн. налози, които " Лукойл “ е трябвало да заплати на страната ни.

" По никакъв метод не е почнало прекосяването към неруски нефт, а време за това няма. И не е правилно, че нямало задоволително време " Лукойл “ да мине към неруски нефт. Напротив, плановете са за сред три и шест месеца. Досега българските държавни управления обслужваха " Лукойл " и служебното държавно управление на Радев обслужваше " Лукойл ". Виждам, че вие вършиме същото ", сподели Мирчев.

Христо Проданов от Българска социалистическа партия отговори на Хамид за това може ли рафинерията да работи с неруски нефт. Той сподели, че Асен Василев е оповестил това на Министерски съвет във времето на кабинета " Петков “. Той обвърза това събитие с договарянето на дерогация за България.

Деян Николов от " Възраждане “ съобщи, че прекратяването на дерогацията заплашва страната ни с инфлация и по-скъпи горива. Той сподели, че задачата на ръководещите е да вземат комисионна, откакто лишават рафинерията от " Лукойл “, а по-късно по думите му ще я договорят с компания, вероятно от Азербайджан, която още веднъж е близка до Русия.

Петър Кънев от Българска социалистическа партия сподели, че има импортиран конфиденциален отчет на Министерския съвет в " Секретна секция " на Народното събрание, в който написа по какъв начин и по кое време може да се пристъпи към премахването на дерогацията и отнемането на рафинерията.

По думите му този отчет е бил прочетен от петима души до предходната седмица, а в него е разказано, че ще може да се случи през юли-август на 2024 година.

По предложение на Йордан Цонев от Движение за права и свободи срокът за внасяне на оферти за промени сред първо и второ четене бе скъсен до три дни.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР