България ще предложи създаването на европейско законодателство, с което да

...
България ще предложи създаването на европейско законодателство, с което да
Коментари Харесай

България предлага регулация на онлайн платформите за туризъм

България ще предложи основаването на европейско законодателство, с което да се изисква туристическите интернет платформи да ревизират дали обектите, регистрирани при тях, действително са регистрирани в съответните страни. Това заяви министърът на превоза Николина Ангелкова при откриването на ревюто " Ваканция & Спа Експо " 2018.

Въпросът е бил разискван по време на неофициалната среща сред министрите на туризма на страните от Европейски Съюз в София във вторник.

По думите на Ангелкова това е една от ограниченията за битка със сивата стопанска система в бранша. Идеята е в онлайн платформите за туризъм да популяризират единствено тези места за настаняване, които са регистрирани съгласно условията на съответното национално законодателство. За задачата те ще бъдат задължени да ревизират местата за настаняване, които популяризират, дали са регистрирани в съответната страна, изясни Ангелкова.

Министърът на туризма даде образец с интернет платформа, в която има над 10 000 регистрирани места за настаняване в България, до момента в който в формалния туристически указател те са 6144. На европейско равнище тази разлика е в пъти по-голяма и сътрудниците също споделят, че това е проблем и в техните страни, сподели Ангелкова.

Според разнообразни изследвания към 80% от потребителите на туристически услуги употребяват интернет платформи за резервация и пазаруване на хотелски настанявания. Причината е, че цялата информация е събрана на едно място и човек може да съпостави цените на другите туроператори като избере най-изгодната за себе си. Чрез интернет платформите се оферират и доста частни квартири за настаняване, където цените са по-евтини от тези в хотелите.

Едни от най-популярните уеб сайтове са booking.com, airbnb.com, trivago.bg и други. Много от нискотарифните авиопревозвачи също оферират тази услуга посредством уеб страниците си.

Според представители на туристическия отрасъл нищо не пречи и в този момент на страните членки сами да спрат достъпа на нелицензирани представители от сектора до платформите, като наложат съответната глоба, планувана в закона. Очевидно обаче на администрацията не й се занимава с това и е по-лесно в допълнение да натовари бизнеса да прави инспекциите вместо нея, разяснява туроператор.

Ангелкова заяви още, че се работи и по концепцията за общоевропейска интернет платформа, която да улесни наемането и предлагането на работна ръка в областта на туризма. Целта е по този начин да се подкрепи намирането на нужния личен състав.

Европейската комисия от дълго време сътвори и пусна европейски портал за работа – eures. Чрез него служащи и работодатели от 28-те страни членки качват обявите си за работа. С днешна дата на портала близо 11 000 работодатели са оповестили близо 1.5 милиона работни места в Европа, а над 360 хиляди европейци са пуснали автобиографиите си за работа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР