България ще предложи на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО

...
България ще предложи на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО
Коментари Харесай

България предлага да се създаде Световен път на древните цивилизации

България ще предложи на Световната организация по туризъм и ЮНЕСКО да създадем Световен път на античните цивилизации. Това сподели пред публицисти министърът на туризма Николина Ангелкова по време на 2-рия Международен конгрес на международните цивилизации и историческите направления, съобщи „ Фокус “.

„ Този конгрес ще разреши да покажем по какъв начин културното завещание може да бъде превърнато в плюс за стопанската система на страната – за това, да помогнем на районите да се развият и да основат работни места. Смятам, че събрани на една маса представители на пет континента в лицето на министри, зам.-министри и шефове на туристически организации, ще успеем да дискутираме позитивния опит на всяка една от страните “, изясни Ангелкова.

Тя уточни, че по време на конгреса България ще показа своя нова концепция. „ Тя е да създадем Световен път на античните цивилизации – нещо като „ По пътя на коприната “, само че това ще го предложим на Световната организация по туризъм. Защото считам, че в действителност е доста значимо всеки един от нас да познава своето завещание – това, което предците ни са оставили по нашите земи. И да се опитаме оптимално да се възползваме от това благосъстояние и да дадем опция на хората, които живеят по тези места, да се развиват, стъпвайки точно върху културно-историческото завещание “ , изясни министърът на туризма.

Ангелкова уточни, че се надява Световната организация по туризъм да поддържа концепцията. „ За да може да идентифицираме всички международни цивилизации – от Азия, Европа, Африка, Америка, Австралия… Изобщо концепцията е да поканим безусловно всички континенти да се включат и да създадем един подобен път на античните цивилизации с концепция оптимално те да бъдат опознати. И да се основат направления, които да бъдат фокусирани напълно върху културно-историческото завещание. Смятам да представим тази концепция, след което следва разискване със Световната организация по туризъм и считам, че е добре да включим и ЮНЕСКО, с цел да може да имаме съумях. И считам, че в случай че това се одобри, ще бъде значимо за България като основател “, сподели още тя и уточни, че българските обекти, които ще се включат в маршрута, сигурно ще бъдат тези, които са включени в листата на ЮНЕСКО.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР