България ще предложи на Румъния проект за изграждане на общ

...
България ще предложи на Румъния проект за изграждане на общ
Коментари Харесай

България предлага на Румъния общ морски вятърен парк

България ще предложи на Румъния план за създаване на общ офшорен вятърен парк във водите на Черно море, като интерес към сходен план проявявали вложители от Дания и Германия, които имат опит в сферата. Идеята ще бъде показана от българския вицепремиер по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на румънския му сътрудник по време на посещаване в петък в Букурещ на държавна делегация, водена от премиера Кирил Петков. Това разгласи самият Сандов по време на конференция за нисковъглеродния преход на България, проведена от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) и Фондация " Фридрих Еберт ".

" Не са проблем технологии, нито вложенията, а законодателството, което не регламентира сходни планове ", призна обаче екоминистърът.

Няма регулации за нищо ново в енергетиката

Директорът на програмата " Енергетика и Климат " в ЦИД Мартин Владимиров означи, че действително сега страната ни няма законодателство и регулации за нито една от новите технологии, на които се разчита да доведат до енергийната промяна към нисковъглеродна стопанска система. " Нито за офшорните паркове, нито за отчитането на децентрализираните енергийни общности, нито за съображения за предпазване на сила като батериите ", уточни той.

Сандов не сподели дали ръководещите считат да предложат законови текстове, които да уреждат строителството и присъединението на офшорни възобновими енергийни източници (ВЕИ). Все отново той заявява, че ще оказва помощ за координацията сред управляващите за приемането на такива регламентации.

Екоминистърът напомни, че при започване на март при представянето на офшорния капацитет на българското Черноморие в парламентарната енергийна комисия посланикът на Румъния Бръндуша Предеско е коментирала сходна опция. Ако Румъния не прояви интерес към подобен общ план, България ще го осъществя сама, сподели екоминистърът само че не даде повече детайлности.

Проблемът с неналичието на законодателство за морски ВЕИ бе коментиран и на това съвещание, като депутатите и от ръководещите, и от опозиционните партии, което да контролира построяването на офшорни паркове и присъединението към енергийната мрежа, на активността им, в това число гарантирането на вложенията посредством подписване на контракти за разлика за създаваната електрическа енергия, които да подсигуряват приходите от плановете.

Българският капацитет за морски ВЕИ се прави оценка на 116 Гранични войски , само че планове за 26 Гранични войски може да бъдат осъществени в налични региони и с налични технологии.

Четири основни зони на българското Черноморско крайбрежие са разпознати като подобаващи за офшорни планове. Регионът на Шабла, наоколо до морската граница с Румъния, се счита за най-перспективен за бърза реализация и евентуално той ще бъде препоръчан за общ морски ветропарк с Румъния . Там има капацитет за 3-4 Гранични войски мощности, с потенциал 45-48 % и междинни разноски 60-80 евро за конфигуриран мегаватчас, съгласно оценките на ЦИД.

Водите край Варна, Обзор и край Резово наоколо до морската граница с Турция са другите терени, които могат да трансфорат районите на Варна и Бургас в центрове за декарбонизация на българската стопанска система, съгласно плановете на организацията.

В началото на март Сандов даде обещание екоминистерството да дефинира зоните без спор за построяването на офшорни планове и по-специално прелета на птиците.

Европейската комисия още през есента на 2020 година разгласи Стратегия за възобновими енергийни източници (ВЕИ), съгласно която тези мощности би трябвало да се усилят от 12 гигавата на най-малко 60 Гранични войски до 2030 година и 300 Гранични войски до 2050 година

В документа Черно море е посочено като място с голям капацитет за разполагане на крайбрежни вятърни платформи – както закрепени за дъното, по този начин и плаващи, както и за потребление на силата от вълните и приливите и отливите.

Според тактиката на Европейска комисия за офшорните паркове Европейската комисия, Европейската капиталова банка и други финансови институции ще работят дружно в поддръжка на вложенията в такива възобновими източници. За задачата ще се употребяват Планът за възобновяване и резистентност на Европейска комисия, стратегиите ИнвестЕС и Свързана Европа, механизмът за финансиране на ВЕИ, Иновативният фонд и други фондове.

В четвъртък екоминистърът разяснява, че проблем за ВЕИ плановете е, че ветровият или слънчевият капацитет на страната ни е главно в предпазени територии, което пречи на реализацията на сходни планове. Според него е извънредно време да падне табуто върху построяването на слънчеви централи върху аграрни земи , тъй като има доста деградирали ниви, които по този начин могат да бъдат възобновени.

Проекти за 19 гигавата ВЕИ към този момент чакат мнение от " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) за присъединение към преносната мрежа, означи депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев, който е член на парламентарната енергийна комисия, по отношение на вероятностите за енергийната промяна.

Старши икономистът на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) Калоян Стойков добави, че доста повече са чакащите ВЕИ за присъединение към частните електроразпределителните мрежи, а вложенията в тяхното развиване в последните 10 години са неглижирани. по думите му същинското предизвикателство ще е пред мрежите на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-Про " , защото те ще би трябвало да поемат множеството от новите ВЕИ, електромобилността в градовете, както и бъдещите енергийни общности.

Председателят на ЕИМ Славчо Нейков прикани Народното събрание да спре да разделя енергетиката на държавна и на частна и да поддържа законодателно държавните сдружения.

В подтекста на енергийната рецесия в Европа и съответно в България, подбудена от войната на Русия в Украйна и спрените от " Газпром " доставки за " Булгаргаз ", програмният шеф на Центъра за проучване на демокрацията Руслан Стефанов означи, че преходът към нисковъглеродна стопанска система няма да отстрани изцяло неустойчивостта в енергийния бранш. Причината е добивът на първични материали и материали, нужни за построяването на ВЕИ оборудванията, който е концентриран в несигурни райони.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР