България ще предложи на ЕК за следващия програмен период разширяване

...
България ще предложи на ЕК за следващия програмен период разширяване
Коментари Харесай

Самотни майки и бедни семейства ще бъдат подпомагани със стоки от първа необходимост

България ще предложи на Европейска комисия за идващия програмен интервал разширение на вида подкрепяне по Оперативната стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне, както и увеличение на броя на хората, които се подкрепят. Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова на семинар за публицисти в Боровец.

Бюджетът на Оперативната стратегия сега е към 241 милиона лв.. Като асимилиране и ръководство програмата е преди всичко в Европейски Съюз. Няма риск от загуба на средства. Прогнозата е към 500 милиона лв. да е стратегия за идващия програмен интервал, предава Българска телеграфна агенция.

Индивидуални хранителни пакети ще могат да получават хората, които са в пенсионна възраст и над 70 години, с приходи под прага на беднотия. В момента са подпомагани хората, които са обект на обществено подкрепяне, с предлагането групата ще се разшири и ще стигне 600 000 души. В момента се подкрепят 500 000 души с хранителни пакети.

Ще има и по-силен акцент и в дистрибуцията на храна по домовете. Услугата топла храна още веднъж ще се дава на хора, обект на обществено подкрепяне, хора с увреждания, с ниски приходи, бездомни.

Предвижда се да се раздават спомагателни пакети от хигиенични материали - прахуляк за пране, почистващи препарати, превързочни материали, които ще са за хората, които получават топъл обяд, тъй като по думите на Зорница Русинова, те имат потребност и от подобен вид поддръжка. Ние не можем съществено да увеличим пенсиите с годишното актуализиране, само че този тип подкрепяне ще бъдат в интерес на възрастните, добави заместител -министърът.

Ще има самостоятелна поддръжка и за самотните майки и майки от фамилии с приходи под прага на беднотия. На тях ще се дава спомагателен пакет памперси, артикули от първа нужда, козметични артикули, мъничка кошарка. Според Русинова това ще е спомагателен демографски тласък за повече деца в фамилиите.

Общините са предложили да се подкрепят фамилии с деца до три години с ниски приходи да получават храна от млечна кухня. Около 19 % от децата в България не могат да се хранят всекидневно с месо и пресни плодове, сочат анализите. Топлият обяд сега не е профилиран да обезпечава и детско хранене.

В началото за топлия обяд са се доверили единствено 86 общини за към 6000 консуматори, само че по-късно са се облекчили изискванията за планове и сега 211 общини дават топъл обяд в 278 трапезарии за повече от 50 000 индивида. Те всекидневно получават чорба, главно ядене, самун и десерт. В момента е избрана ценова ставка от 2,50 лв. на човек за обяд. В взаимозависимост от цената в идващия програмен интервал ще се дефинира броя на подпомаганите, само че във всички случаи най-малко 50 000 ще е минималния знак на хора, които да са обхванати с топлия обяд.

Пакети храни се раздават по едно и също време на територията на цялата страна в еднообразно количество и в идентичен размер за всички подпомагани. БЧК партнира при доставката им, доброволците доближават и до най-отдалечените места.

До 18 месеца ще се покрива субсидирана претовареност на младежи, приключили " Социални действия ", в случай че стартират работа в обществени услуги. Възнаграждението ще е междинна брутна работна заплата по икономическа активност " Хуманно опазване на здравето и обществена работа " - 1200 лв., сподели още Русинова.

Това ще се случи с допълнения в Процедура " Работа " по ОПРЧР. Предстои програмата да се добави и промени с нов съставен елемент с бюджет от 10 млн. лева за поддръжка на обществените услуги в България. Ресурсът ще стигне за 500 младежи от цялата страна.

Министерството на труда и обществената политика, АСП, АЗ и университетите ще започват още през идващия месец акция, ориентирана към младежи, които приключват " Социални действия ". Вече има съглашения с университетите в Русе, Пловдив, София, Стара Загора, Благоевград. Това са градовете с положителни факултети по обществени действия. Традиционно АЗ прави и кариерни конгреси в тези университети.

Идеята е младежите да стартират стажове и работа в обществените услуги. Прогнозите са, че в обществената сфера ще има сериозен дефицит на обществени служащи през идващите 10-15 години, сподели Русинова. Според нея програмата ще е добър тласък да се привлекат младежи да работят в системата. Ако механизмът работи, ще бъде заложен по-сериозно в идващия програмен интервал.

По думите на Русинова това е първият сходен опит в обществената сфера. Общините до момента по-често аплайват за по-нископлатени действия, с цел да могат да компенсират част от комуналните си действия.

Тя уточни, че занапред в обществената сфера следва съществено предизвикателство с влизането в действие на новия Закон за обществените услуги. 2021 година ще бъде призната картата на новите услуги. В момента се прави разбор какви са критериите, които да се заложат за разкриването на новите услуги без това да компрометира съществуването на сегашните. Ще има потребност да се надгражда и това е упоритостта за идващия програмен интервал, защото дефицитът на домовете за възрастни е много сериозен, сподели Русинова. Около 5000 индивида чакат за домове за възрастни, близо 2000 са чакащите за домове за хора с психологични разстройства. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР