България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет от пето

...
България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет от пето
Коментари Харесай

Московски: Ще предложим Балкански коридор за високоскоростен 5G интернет

България ще предложи Балкански кулоар за високоскоростен интернет от пето потомство 5G, който може да бъде успореден на изгражданите сега пътни връзки сред страните от района.

Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски на среща през днешния ден в София с ръководителя на Генерална дирекция „ Съобщителни мрежи, наличие и технологии “ в Европейската комисия Роберто Виола. В диалога участваха представители на заместник-председателя на Комисията Андрус Ансип и на комисаря по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел, оповестиха от пресцентъра на транспортното ведомство.

„ Проектите за построяването на коридори 8 и 10 плануват полагане на оптична инфраструктура за свръх бърз интернет, което е още една основна причина за реализирането на този цифров кулоар. Нашата политическа упоритост е страните от Западните Балкани да се интегрират в общото европейско семейство, което сигурно включва и 5G мрежата “, сподели министър Московски. Той прикани Европа да стане самодейна към бъдещето на тези страни и акцентира, че България като ръководител на Съвета на Европейския съюз, ще постави оптимални старания това да се случи, оповестиха от транспортното министерство. От своя страна Роберто Виола удостовери, че Европейската комисия ще оказва помощ интензивно в този развой и акцентира, че цифровизацията и свързаността ще са едни от най-важните тематики, които ще се дискутират на срещата на върха в София за Западните Балкани на 16-17 май, в която се чака да вземат участие ръководителят на комисията Жан-Клод Юнкер, неговите заместници и огромна част от комисарите.

Българското председателството може да има привилегията да затвори сполучливо една от най-важните тематики – Кодексът за електронните известия, съобщи Роберто Виола. По думите му, това ще бъде огромно достижение по отношение на разгръщането на високоскоростен интернет от пето потомство, редом с усъвършенствания превоз. Кодексът за електронните известия ще заложи положителни условия за вложения в цифрови мрежи и обективни условия за участниците на пазара.

Министър Московски и Роберто Виола показаха убеденост, че по време на българското председателство, ще бъде реализиран забележителен прогрес и по новите европейски регулации за отбрана на персоналните данни на жителите.

Ивайло Московски предложения ръководителя на Генерална дирекция „ Съобщителни мрежи, наличие и технологии “ в Европейската комисия на неофициална среща на министрите на телекомуникациите, дружно с отрасловия еврокомисар Мария Габриел в София през април. Срещата бе разисквана и по време на телефонен диалог сред министър-председателя Бойко Борисов с люксембургския му сътрудник Ксавие Бетел.

Министърът заяви, че през идната седмица сред Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и Европейската комисия, ще бъде подписан меморандум за провеждането на най-голямото събитие в региона на технологиите в Европа през 2018 година – Цифровата асамблея. То ще се състои на 25 и 26 юни в София. Над 1200 представители на Европейската комисия, държавните управления, бизнеса и неправителствени организация ще вземат присъединяване в влиятелния конгрес.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР