България ще ползва мощностите на въглищните си централи, те са

...
България ще ползва мощностите на въглищните си централи, те са
Коментари Харесай

Петкова: Ще ползваме мощностите на въглищните си централи

България ще употребява мощностите на въглищните си централи, те са значими за енергийната и националната ни сигурност. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на депутати от Българска социалистическа партия политиката на Министерство на енергетиката във връзка с бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България, съобщи „ Фокус “.

" Секторът „ енергетика “ е доста значим и ние в годините сме потвърдили, че когато става дума за енергетика, когато става дума за значими неща, които са свързани с енергийната ни сигурност, респективно с нашата нациоална сигурност, всички ние съумяваме да намерим сили и да обединим напъните си, с цел да може да вземем най-хубавото и рационално решение за България “, сподели още министърът.

Тя регистрира, че в енергетиката не става дума за политики за ден, два или година. „ Това са политики, които касаят цялото наше общество, жителите и бизнеса и това са решения, които би трябвало да вземаме дружно. Неслучайно и Законът за енергетиката ясно е показал по какъв начин се взимат решенията в региона на енергетиката. На процедура държавната политика в този бранш се дефинира взаимно от Народното събрание и от Министерски съвет “, сподели тя.

Според нея тематиката на питането е значима и навременно сложена. „ В момента сме в обстановка, в която би трябвало да вземем значимо решение за българската енергетика. От една страна България като страна членка на Европейски Съюз следва политиките, целите на Европейски Съюз в региона на енергетиката и това няма по какъв начин да не бъде по този начин. Всички ние знаем каква е трайната визия и политика на Европейски Съюз в региона на енергетиката, каква е битката с климатичните промени и в действителност какъв дял в тази битка се дефинира на бранш „ Енергетика “ в границите на всички страни членки на Европейски Съюз. България е съпричастна с всички тези цели на Европейски Съюз, въпреки това стои доста значимият въпрос с енергийната сигурност на страната, обвързван с нашите географски дадености, като структуриране на електроенергийната система на нашата страна. Тук към този момент поражда въпросът, че би трябвало да намерим салдото сред европейските политики в региона на енергетиката и нашите национални ползи “, разяснява Петкова.

„ Въглищните централи за България са извънредно значими базови мощности. 40 % от електрическата сила на страната се подсигурява точно от този вид производители на електрическа сила. През зимата този % доближава 60 %. Ние не можем да вземем елементарно решение в тази посока. Затова и държавно управление и аз като министър на енергетиката в границите на Съвета по енергетика, които се организират в Европейска комисия постоянно сме отстоявали позицията, според която ние споделяме доста ясно и изрично – да, България поддържа този целия блян към произвеждане на чиста сила, нисковъглеродна стопанска система, само че този преход би трябвало да бъде равномерен, обективен и съгласуван с националната специфичност на всяка една страна членка “, добави министърът.

Тя уточни, че цялата идея доста ясно е посочена в интегрирания проект „ Климат, енергетика “, който е трябвало да бъде създаден до края на тази година и изпратен в Европейска комисия. „ Това е един доста значим стратегически документ. Той касае интервала 2020 г.-2030 година с небосвод до 2050 година, само че задачите, които са заложени в него са ясно дефинирани до 2030 година В този интегриран проект „ Климат, енергетика “ нашата ясна поръчка и позиция пред Европейска комисия е, че България ще употребява тези мощности, защото те са извънредно значими за нашата енергийна, национална сигурност и не на последно място за конкурентоспособността на българската стопанска система “, добави още министър Теменужка Петкова.

Тя акцентира, че всичко това се случва и ще се случва в прецизно съблюдаване на европейското и националното законодателство в региона на опазването на околната среда. „ Тук взаимни отстъпки не може да има, тъй като в действителност става дума за живота, за здравето на хората, а за всички нас това е най-важно “, посочи още министърът. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР